Sabotoitko Tietämättäsi Elämääsi Ja Miten Lopettaa Se?

henkinen hyvinvointi mielen hyvinvointi miten olla onnellinen onnellisuus sisäinenkriitikko sisäinenpuhe Nov 19, 2020
Sabotoitko Tietämättäsi Elämääsi Ja Miten Lopettaa Se?

Oletko koskaan miettinyt mikä voima omilla ajatuksillamme on? Niiden avulla voimme saavuttaa paljon hienoja asioita elämässämme, mutta yhtälailla ne voivat saada aikaan paljon pahaa. Mitä luulet, sabotoitko tietämättäsi elämääsi? Haluatko tietää, miten lopettaa sen tekeminen?

Voi olla, että olet hyvinkin tietoinen omista ajatuksistasi ja uskomuksistasi. On kuitenkin täysin mahdollista, ettet ole koskaan varsinaisesti kiinnittänyt huomiota sisäiseen puheeseesi ja siihen, miten itsellesi juttelet.

Selvittääksesi, kuinka puhut itsellesi, kysy itseltäsi nämä kaksi tärkeää kysymystä:

Puhutko itsellesi yhtä kauniisti kuin parhaalle ystävällesi?

Jos puhuisit ystävillesi, kuten puhut itsellesi, olisiko sinulla ainuttakaan ystävää?

Mikäli vastauksesi on ei, sisäinen puheesi ei taida olla järin positiivista ja kannustavaa. Ei ole silti aihetta huoleen. Voit koska tahansa alkaa muuttamaan sisäistä puhettasi. Suosittelen näin myös tekemään, mikäli et puhu itsellesi kovin kauniisti.

Miksi Sisäiseen Puheeseen Kannattaa Kiinnittää Huomiota

Kuten jo mainitsin, negatiivinen ajattelu voi luoda meille ahdistusta ja estää meitä saavuttamasta monia asioita ja olemasta aidosti onnellisia. Vastaavasti positiiviset, kannustavat ajatukset vievät meitä elämässämme eteenpäin.

Ei kuitenkaan riitä, että tietoisesti sanoo itselleen muutaman kerran kivoja affirmaatioita ja odottaa elämän muuttuvan. Enemmän merkitystä on sillä, miten alitajuisesti itselleen puhuu!

Alitajuiset uskomuksemme ohjaavat ajatuksiamme ja näin ollen käyttäytymistämme. Ne tulevat syvältä tiedostamattomasta mielestämme ja sen vuoksi voi olla vaikeaa huomata omia ajatuksiaan.

Tästä syystä sisäinen puhe on usein hyvinkin huomaamatonta. Sen huomioimisessa voi toki harjaantua ja alkaa tietoisesti muuttaa ajatteluaan.

tanssista nauttimista, ei epäonnistumisen pelkäämistä

Meillä on noin 60 000-70 000 ajatusta joka ikinen päivä. Noista ajatuksista noin 80 prosenttia on negatiivisia. Se tarkoittaa noin 56 000 negatiivista ajatusta päivittäin!

Lisätään yhtälöön vielä se, että noista 60 000-70 000 ajatuksesta 95 prosenttia on samoja kuin eilen! Huomaatko nyt, miksi muutoksen tekeminen saattaa olla hankalaa, vaikka kuinka kovasti muutosta haluaisitkin!

Edellä mainitut asiat huomioon ottaen, onko mikään ihme, ettei elämäsi ole sellaista kuin toivot sen olevan ja ahdistus kouristaa toisinaan vatsanpohjasta?

 

Mitä Vaikutuksia Ajatuksillamme On Elämäämme?

On tärkeä muistaa, että ajatuksemme ohjaavat käyttäytymistämme, joten niillä on suurempi merkitys elämääsi kuin uskotkaan.

Se, miten puhut itsellesi vaikuttaa merkittävästi siihen, millaista elämäsi on. Jos jatkuvasti puhut itsellesi vähättelevään sävyyn ja kiinnität useimmiten huomiosi kaikkeen, mikä on huonosti, älä odota elämältäsi kovinkaan paljoa. Jos huomaat ajattelevasi asioita kuten ”se on mahdotonta”, ”en minä voi menestyä yhtä hyvin kuin hän”, ”olen aina ollut lihava, joten minun on mahdotonta laihtua” tai jotain vastaavaa, voit olla varma, että näin myös käy.

Kuvittele, että päivästä toiseen sanot itsellesi asioita, kuten: olen huono työssäni, taaskaan en onnistunut, minä en osaa mitään, turha kaiketi yrittää, kun kuitenkin epäonnistun, en ole kovin fiksu, vihaan kehoani, olen liian lihava, olen ruma ja niin edelleen. Mitä luulet, miltä tuntuu päivästä toiseen kuunnella tällaista puhetta?

Jos puolestaan uskot, että voit vaikkapa laihtua toivepainoosi ja puhut itsellesi kannustavasti, alat todennäköisesti myös toimia ajatustesi mukaisesti. Ei toki riitä, että sanot itsellesi muutaman kerran, ”pystyn tähän”, jos pohjimmiltasi et usko siihen.

sabotoitko tietämättäsi elämääsi

Miten Voi Tarkkailla Sisäistä Puhettaan Kiireisenkin Arjen Keskellä?

Omia ajatuksiaan on vaikea tarkkailla, etenkin kun niitä on niin valtavasti jo yhden päivän aikana. Ei se kuitenkaan mikään mahdottomuus ole!

Alussa jo kehotin kysymään itseltäsi kaksi tärkeää kysymystä, jotka kertovat jo paljon. Nuo kysymykset olivat: 1. Puhutko itsellesi yhtä kauniisti kuin parhaalle ystävällesi? ja 2. Jos puhuisit ystävillesi, kuten puhut itsellesi, olisiko sinulla yhtään ystävää?

Nuo kysymykset auttavat jo havaitsemaan tilannetta, mutta entäpä arjen tiimellyksessä, miten siellä pystyy tarkkailemaan ajatustenjuoksua? Se on melko vaikeaa, mutta on olemassa helpompikin keino tarkastella omaa sisäistä puhettaan kuin ajatusten perässä pysyminen. Nimittäin tunteesi. Niitä on huomattavasti helpompi tarkastella kuin kymmeniätuhansia ajatuksia.

Joten mikäli et ole varma, miten itsellesi puhut, ala päivän mittaan tarkkailla miltä sinusta tuntuu. Jos sinulla on mieli maassa ja harmittaa, tai mitä tahansa ei hyvältä tuntuvia tunteita, pysähdy ja kysy itseltäsi, mitä oikein ajattelen juuri nyt.

Sama toimii myös toisinpäin. Mikäli olet hyvin iloinen, pysähdy tarkastelemaan, mitä on mielessäsi. Todennäköisesti juttelet itsellesi mukavia asioita.

Haluatko muuttaa ajatteluasi, jotta voit saavuttaa unelmaelämäsi?

Sabotoitko Tietämättäsi Elämääsi? Näin Alat Muuttaa Negatiivista Sisäistä Puhettasi

Nyt kun olet lukenut aiheesta enemmän, kysy itseltäsi sabotoitko sinä tietämättäsi omaa elämääsi.

Alkuun voi olla vaikea havannoida omia ajatuksiaan, mutta siinä kehittyy nopsaa. Yritä vain hyväksyvästi, tuomitsematta havainnoida ja kuulostella, mitä sanot itsellesi juuri nyt.

Jos huomaat olevasi huonolla tuulella, surullinen, ärtynyt tai jotain muuta, mikä ei tunnu järin hyvältä, tiedät ajatustesi olevan negatiivisia. On hyvä lähteä liikkeelle ihan vain tiedostamalla ja hyväksymällä omat ajatuksensa.

Näin Pääset Alkuun Polullasi

Lähde siis liikkeelle havainnoimalla tunteitasi ja pysähtymällä kysymään itseltäsi, mitä mielessäsi liikkuu sillä hetkellä. Voit pitää mukanasi pientä muistikirjaa, johon kirjoitat tunteitasi ja ajatuksiasi, mitä tietty tilanne sinussa herätti.

Näin voit tarkkailla niitä hieman objektiivisemmin ja palata tarkastelemaan niitä myöhemmin uudestaan. Kirjoittaessasi muistikirjaan säännöllisesti huomaat helposti kehityksesi.

On hyvä ymmärtää, että mikäli haluaa muuttaa asioita elämässään, ensimmäinen askel on nykytilanteen tiedostaminen. Seuraava askel on ajatusten muuttaminen.

Yksinkertaisimmillaan voit negatiivisia ajatuksia huomatessasi sanoa itsellesi jotain seuraavanlaista:

”STOP! Mitä ihmettä oikein puhun itselleni? Onko nämä ajatukset laisinkaan totta? Mitä mieluummin sanoisin itselleni?”

Ja sitten sano itsellesi kaikkia niitä positiivisia asioita, joita mieluummin kuulet ja jotka vievät sinua eteenpäin elämässäsi! Näin mielentilasi paranee välittömästi! 

Jos haluat kuulla lisää minun tarinastani polullani onnelliseen elämään, kurkkaa lyhyt videoni täältä!

Tsemppiä ja Rakkautta Polullesi! 

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022