Näin Alat Arvostaa ja Rakastaa Itseäsi

henkinen hyvinvointi itsensärakastaminen itsevarmuus mielen hyvinvointi rakastu itseesi sisäinenkriitikko Dec 17, 2020
Näin Alat Arvostaa ja Rakastaa Itseäsi

Oletko joskus tyytymätön itseesi tai elämääsi? Huomaatko arvostelevasi itseäsi ja puhuvasi itsellesi hyvin kriittiseen sävyyn? Haluaisitko niin kovasti olla tyytyväinen itseesi? Kerron sinulle toimivan keinon, miten lisäät tyytyväisyyttäsi ja alat hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet. Näin alat Arvostaa ja Rakastaa itseäsi.

Itserakkaus ja Itsensä Arvostaminen

Miltä sinusta tuntuisi, jos näkisit parhaan ystäväsi ja hän tuumaisi sinulle seuraavaan tapaan: ”Voi kauhistus miltä sinä näytät! Nuo vaatteet on kyllä aivan liian kireät! Oletko lihonut? Näytät suoraan sanottuna kamalalta!”.

Kuinka kauan uskot, että vaalisit tätä ystävyyssuhdetta? Toivottavasti et kauaa!

Saatat kuitenkin sanoa täsmälleen samoja asioita itse itsellesi!

Miten asia on eri sinun puhuessasi itsellesi? No eihän se olekaan. Tai ehkä hieman siinä mielessä, että kun sinä sanot näitä asioita itsellesi, se on toistuvaa, huomaamatonta ja uskot sen hyvin helposti.

Jos kuitenkin itse rakastaisit ja arvostaisit itseäsi, toisten kommentit tuskin paljoa sinua hetkauttaisi. Eikö totta?

Mitä Tarkoitan Itsensä Rakastamisella?

Sana itserakkaus voi kalskahtaa korvaan hyvinkin negatiivissävyisenä. Tehdään siis heti alkuun selväksi mitä tarkoitan, kun puhun itserakkaudesta tai itsensä rakastamisesta.

Tarkoitan itsensä ehdotonta rakastamista juuri sellaisena kuin on. Itsensä täyttä hyväksymistä ja arvostamista. En siis tarkoita mitään egokeskeisestä itsekkyyttä ja välinpitämättömyyttä muista ihmisistä. Päinvastoin.

Itsensä rakastaminen on muun muassa sitä, että hyväksyy itsensä, arvostaa itseään ja ymmärtää sekä kannustaa itseään. Sellaista Rakkautta, joka ymmärtää, että virheet ja epäonnistumiset ovat osa elämää ja niiden kautta opimme ja kehitymme.

Virheen tekeminen tai epäonnistuminen jossakin ei tarkoita, että olisi millään lailla huono tai epäonnistunut ihminen.

Miksi Itsensä Rakastaminen On Niin Vaikeaa?

Syntyessämme tiedämme oman arvomme. Lapset eivät osaa arvostella itseään, ulkonäköään tai toimintaansa ennenkuin he ottavat mallia jostain.

Usein aikuiset lapsen elämässä sen suuremmin asiaa ajattelematta istuttavat lapsiin riittämättömyyden tunnetta tai tunnetta siitä, että tämä ei ole tärkeä. Vaikkei tämä useimmiten ole aikuisten tarkoitus.

Lasta saatetaan torua herkästi, jos tämä tekee jotain aikuisen mielestä väärin ja samanaikaisesti ehkä unohdetaan kehua tätä ahkerasta yrittämisestä. Lapsi voi myös nähdä aikuisen tai jonkun itseään vanhemman vaikkapa kritisoivan omaa ulkonäköään ja ottaa siitä mallia.

Meitä ei siis ikävä kyllä useinkaan opeteta kehumaan ja kannustamaan itseämme, joten voi olla haastavaa kasvaa itseään arvostavaksi ja rakastavaksi yksilöksi.

Näin Alat Arvostaa ja Rakastaa Itseäsi

Aamuisin, kun kävelet peilin eteen olet kenties tottunut kauhistelemaan, mitä sieltä näkyy (vaikka olet takuulla upea ja kaunis juuri sellaisena kuin olet!). Jos mietit nyt sitä, millainen alku tämä on päivälle, ymmärrät varmasti, että ei hyvä.

Tästä eteenpäin, kun kävelet sen samaisen peilin luo aamuisin, sano itsellesi jotain aivan muuta. Mieti jo ennakkoon, mitä negatiivisia asioita sinulla on ollut tapana sanoa itsellesi ja valitse niiden tilalle positiiviset vaihtoehdot.

Tai voit ottaa käyttöön seuraavan:

”Rakastan sinua ja hyväksyn sinut juurin sellaisena kuin olet.”

Toista tätä peilin edessä itsellesi useita kertoja, mielellään ääneen. Älä kuitenkaan rajoita harjoitusta vain aamuun. Siitä on hyvä aloittaa, mutta jatka sen tekemistä pitkin päivää.

Joka kerta kun kävelet peilin ohi tai näet heijastuksesi jossain, sano itsellesi joko ääneen tai sisälläsi ”rakastan sinua ja hyväksyn sinut juuri sellaisena kuin olet”. Tai jokin itse valitsemasi voimalause.

Näin alat pikkuhiljaa muuttaa tuomitsevaa kriitikkoa sisälläsi rakastavammaksi ja hyväksyvämmäksi. On hyvin mahdollista, että muutaman viikon säännöllisen harjoittelun kuluttua, tunnet itsesi merkittävästi onnellisemmaksi ja tyytyväisemmäksi.

Jos harjoitus tuntuu aluksi vaikealta tai oudolta, se on aivan ymmärrettävää. Älä kuitenkaan anna periksi vaan jatka harjoittelua. Uskon, että huomaat eron mielentilassasi heti, kun toistat tuon lauseen itsellesi ääneen peilin edessä edes minuutin ajan.

Mikäli ylläolevan lauseen sanominen tuntuu vaikealta sanoa itsellesi, kokeile sanoa, että olen valmis rakastamaan sinua ja hyväksymään sinut juuri sellaisena kuin olet. Jatka sen harjoittelua siihen saakka, kunnes olet valmis sanomaan itsellesi, että rakastat ja hyväksyt itsesi.

Lue lisää Sisäisestä Puheesta ja sen vaikutuksista täältä! 

Takaan, että tämä kannattaa, mikäli haluat lopettaa itsesi arvostelemisen ja alkaa hyväksyä itsesi. Näin lisäät myös itsevarmuuttasi merkittävästi.

Muista, että ihan kuten muutkin harjoitukset, tämäkin toimii vain, kun teet harjoitusta säännöllisesti!

Muista, Sinä Riität! 

Paljon Rakkautta Sinulle!

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022