Miksi Olemme Nykyään Niin Ahdistuneita

ahdistus henkinen hyvinvointi mielen hyvinvointi vapaudu ahdistuksesta Feb 11, 2021
Miksi Olemme Nykyään Niin Ahdistuneita

Tuntuu, että nykyään moni kokee ahdistusta jossain muodossa ja stressitasot on ihmisillä huipussaan. Väistämättäkin herää kysymys, miksi? Miksi olemme nykyään niin ahdistuneita?

Miksi stressi ja ahdistus ovat tavallisempia kuin ilo, rakkaus ja rauha? Tuntuu, että ihmisillä on jatkuvasti kiire, kiire, kiire, mutta minne? Miksi emme osaa enää pysähtyä nauttimaan tästä hetkestä ja sen kauneudesta?

Stressaa ja Ahdistaa, Missä Mättää?

Moni on varmasti kokenut ahdistuneisuutta jossain vaiheessa elämänsä varrella. Toisilla ahdistuneisuus voi olla hyvin lievää tai tulla satunnaisesti stressikuormituksen kasaantuessa turhan suureksi.

Toisilla puolestaan ahdistuneisuus voi jatkuu pidempään ja se voi alkaa vaikuttamaan elämänlaatuun heikentävästi.

Myös itsemurhia tehdään valtavia määriä joka-ikinen-vuosi, vaikka yksikin on liikaa! Miksi näin?

WHO (World Health Organization) sivuilla kerrotaan, että yksi ihminen maailmassa kuolee itsemurhaan 40 sekunnin välein. Tämä on artikkelista vuodelta 2019. Mitä tuo luku lie tänä päivänä. Vaikea uskoa, että viime ja kuluvan vuoden koettelemusten jälkeen se olisi ainakaan pienentynyt. Tämä on järkyttävää!

Samalla vuosittain tehdään tutkimuksia onnellisuudesta ja Suomikin on näissä menestynyt. Miten siis voi olla mahdollista, että edelleen niin moni ihminen ajautuu niin pitkälle, kuin ottamaan oman henkensä?

Puhumattakaan siitä, kuinka moni kokee suuria määriä stressiä ja ahdistuneisuutta tai masennusta.

Missä mättää?

sabotoitko tietämättäsi elämääsi

Mistä Ahdistuneisuus Johtuu

Ahdistuksella tarkoitetaan yleistä tai johonkin tiettyyn asiaan liittyvää huolestuneisuuden tunnetta, hermostuneisuutta ja jopa pelkoa.

Ahdistuksen taustalla voi olla laaja kirjo syitä, kuten yleinen huolestuneisuus, asioiden liiallinen murehtiminen ja tulevaisuuden kauhukuvien mietiskely. Sitä voi aiheuttaa myös olla traumaattiset kokemukset, joista on vaikea päästää irti.

Usein ahdistukseen liittyy epävarmuutta omasta tilanteesta tai tulevaisuudesta.

Ahdistavia tunteita kokeva henkilö ei aina osaa edes määritellä, mistä ahdistuneisuus johtuu. Lähtökohtaisesti sen taustalla voi olla jokin yksittäinen tapahtuma tai useampia pieniä stressitekijöitä, jotka päällekkäin kasautuessa tuntuvat ylitsepääsemättömän haastavilta.

Ahdistunut henkilö saattaa pelätä jotain tiettyä asiaa tai olla yleisesti huolissaan tulevasta. Hän voi olla taipuvainen murehtimaan ja ylianalysoimaan tulevaa. Tällöin on myös helppo jäädä omiin negatiivisiin ajatuksiin kiinni.

Omilla ajatuksilla on usein iso rooli ahdistuksessa. Voimme ajatustemme avulla aiheuttaa paljon stressiä ja huolta murehtiessamme liiaksi asioita, joihin emme aina pysty edes vaikuttamaan. Ajatuksemme ovat näin ollen voimakas työkalu myös ahdistuksesta vapautumisessa.

Miten Ahdistuneisuus Ilmenee

Ahdistuneisuus voi ilmetä monellakin tapaa. Usein käy kuitenkin niin, ettei se näy ulospäin välttämättä lainkaan. Ahdistunut ihminen voi hymyillä ja vaikuttaa iloiselta, vaikka todellisuus on täysin toinen.

Stressin alkaessa kasaantua, keho alkaa käydä ylikierroksilla ja ahdistus alkaa tuntua kehossa monella eri tavalla. Vatsaa vääntää, ruokahalu katoaa tai päinvastoin syödään pahaan oloon, sydän hakkaa ja hikoiluttaa, rinnassa tai kurkussa tuntuu puristava tunne.

Epätoivo ja paniikki iskee, vaikka mitään todellista hätää ei ole. Tältä voi tuntua ahdistus, kun se saa otteeseensa.

Myös uniongelmat ja jatkuva väsymys voivat vaivata ahdistunutta ja stressaantunutta henkilöä.

Ahdistus voi ilmetä myös lamaantumisena ja ikäänkuin kyvyttömyytenä tehdä haluamiaan asioita. Näin se voi alkaa vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämään.

Miksi olemme nykyään niin ahdistuneita

Miksi Olemme Nykyään Niin Ahdistuneita

Tärkeä kysymys on siis miksi olemme nykyään niin ahdistuneita? Meillä on kuitenkin asiat lähtökohtaisesti erittäin hyvin.

Uskaltaisin väittää, että sinullakin, joka luet tätä kirjoitusta on koti ja ruokaa ja vettä. Sinulla on todennäköisesti jonkin verran ihmisiä lähipiirissäsi ja kenties olet myös perusterve. Jos alat nyt miettimään, todennäköisesti löydät lukuisia kiitollisuuden aiheita.

Milloin muistit esimerkiksi olla kiitollinen siitä, että näet/kuulet/haistat tai maistat? Tai käsistäsi ja jaloistasi? Alamme herkästi pitää asioita itsestäänselvyyksinä, vaikka ne eivät sitä ole.

Miksi siis siitä huolimatta, että elämässämme on paljon hyvää ja meillä on Suomessa asiat melkoisen hyvin, olemme silti niin taipuvaisia ahdistumaan?

Enkä halua vähätellä kenenkään ahdistusta, sanomalla, että asiat on hyvin, eikä ole syytä olla ahdistunut. Tiedän itse omasta kokemuksesta, miten ahdistus voi saada valtaansa, vaikka asiat olisivatkin päällisin puolin oikein mukavasti.

Luin vastikää Anna lehden artikkelin vuodelta 2016, jossa haastateltiin psykoterapeutti Anniina Kermania ahdistuksesta ja sen lisääntymisestä.

Kerman kertoi artikkelissa, että ahdistuneisuuden lisääntymiseen vaikuttaa yhteiskunnassamme vallitseva jatkuva epävarmuus monista asioista. Esimerkiksi heikentynyt taloudellinen tilanne voi aiheuttaa ahdistusta, samoin kuin maailmalla tapahtuvat terroriteot, jotka aiheuttavat ihmisissä turvattomuuden tunnetta.

Toisena tekijänä Kerman nostaa esille ihmisten kyvyttömyyden pysähtyä tähän hetkeen, rentoutua ja ottaa aikaa palautumiselle.

Hän myös mainitsee mielestäni erittäin tärkeän seikan, nimittäin sen, että moni tarkastelee kyllä ulkoista olemustaa hyvinkin tarkkaan ja laittaa hiukset, kynnet, meikit ja vaatteet viimeisen päälle kuntoon, mutta sisäänpäin ei osata kääntyä kysymään, miten minä oikeasti voin. Näin henkinen hyvinvointi jää taka-alalle ja ahdistus pääsee hiipimään näyttämölle.

Lue täältä koko artikkeli

Viime vuosi toi takuulla mukanaan paljon pelkoa ja epävarmuutta, mikä on eittämättä saanut ihmiset ahdistumaan entisestään. Myös itsemurhien määrä on viime vuoden aikana lähtenyt nousuun.

Millä ahdistus ja itsemurhien määrä saadaan se laskuun? Miten ihmiset voisivat olla onnellisempia tässä ja nyt?

Miten Vapautua Ahdistuksesta?

Minä puhun ahdistuksesta vapautumisesta, koska koen asian niin. Olin vuosikymmeniä ahdistunut, välillä enemmän, välillä vähemmän. Lopulta erinäisten keinojen avulla vapauduin ahdistuksesta niin, ettei se enää estä minua elämästä juuri niinkuin haluan. Ahdistus ei enää pidättele minua! Sinäkin voit siis vapautua ahdistuksesta, se on varmaa!

Ahdistuksen helpottamiseksi on olemassa laaja skaala eri keinoja. Tärkeintä on löytää itselle toimivimmat.

Kokeile esimerkiksi meditaatiota, hengitysharjoituksia, rentoutusharjoituksia, läsnäoloa, asioiden hyväksymistä sellaisina kuin ne nyt ovat, ruokavalion putsausta sekä yöuniin satsaamista. Näillä keinoilla ahdistus alkaa hellittämään otettaan, ainakin kun niitä tekee säännöllisesti.

Nykyään kuulee myös usein sanottavan: ”Muuta ajatuksesi ja muutat tulevaisuutesi”. Ainakin omalla kohdallani ahdistuksen hoidossa tämä on osoittautunut täysin paikkansapitäväksi väittämäksi.

Toki huomautan, että pelkkien ajatusten muuttaminen ei riitä, on lisäksi kyettävä lisäämään positiivisia ja kohottavia tunteita. Siinä ajatusten kyseenalaistaminen ja muuttaminen positiivisiksi auttaa varmasti.

Eli jos yrität ajatella positiivisia ajatuksia, mutta kehossasi tunnet täysin päinvastaisia tunteita, ei ole väliä kuinka kovaa yrität ajatella itsesi iloisemmaksi. Tuskin onnistuu.

Ajattele jotain, mikä saa sinut myös tuntemaan positiivisia tunteita ja näin ajatusten uudelleenohjelmointikin tuottaa paremmin tulosta.

Omien ajatusten ja uskomusten tarkkailu sekä niiden muuttaminen auttavat vapautumaan ahdistuksesta. Ahdistus elää mielessämme ja murheissamme, joten jos voimme muuttaa ajatuksiamme ja uskomuksiamme, ahdistuksenkin pitäisi vähentyä, eikö?

Jos pystymme elämään tässä ja nyt, ahdistuneisuus väistämättäkin vähenee.

Vapautuaksesi vihdoin ahdistuksesta, kokeile yllämainittuja keinoja. Muista, jos haluat vähän apua, tee yllämainittuja asioita silloin tällöin. Jos haluat paljon apua, tee niitä säännöllisesti.

Mistä sinä uskot lisääntyneen ahdistuksen johtuvan? Mitkä asiat ahdistavat sinua? Miten voisin auttaa sinua helpottamaan ahdistuneisuuttasi?

Kommentoi alle ja vastaan sinulle pikimmiten! 

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022