Triggeröikö Perheenjäsenet? – Näin Selviät Joulusta Kunnialla

henkinen hyvinvointi ihmissuhteet onnellisuus Dec 22, 2021
Triggeröikö Perheenjäsenet? – Näin Selviät Joulusta Kunnialla

Joulu on tulollaan, jee!  Monille se tarkoittaa myös ajan viettämistä perheen ja suvun kanssa. Mutta.. Triggeröikö perheenjäsenet sinua? Varmaan aika harva ei lainkaan triggeröidy viettäessään aikaa erityisesti läheisten perheenjäsenten kanssa.

Tässä postauksessa jaan muutamat vinkit, miten selviät joulun ajasta suuremmin triggeröitymättä ja miten voit käyttää reagoimistasi jatkossa omaan sisäiseen paranemiseen ja eheytymiseen. Tämä pätee toki kaikkiin ihmissuhteisiin ja tilanteisiin, joissa huomaat itsesi reagoivan voimakkaasti, ei yksinomaan perheenjäseniisi.

Joten käydäänpä suoraan asiaan!

Miksi Triggeröidymme Niin Helposti Perheen Kanssa?

Oletko koskaan huomannut, että kun vietät aikaa vaikkapa omien vanhempiesi kanssa, reagoit herkästi heidän sanomisiin tai tekemisiinsä? Toki omat lapset käy tässä hyvänä esimerkkinä myös.

Mieleeni palaa eräs muistaakseni Ram Dassin sanonta, joka kuuluu näin: ”If you think you’re enlightened go spend a week with your family”. Eli mikäli uskot olevasi valaistunut, mene ja vietä viikko perheesi kanssa.

Mitä tämä tarkoittaa? Meillä on pitkä historia vanhempiemme kanssa, joten on äärimmäisen helppoa triggeröityä eli reagoida täysin tahtomattaankin viettäessä aikaa omien vanhempien kanssa.

Kun vietämme aikaa vanhempiemme kanssa, se voi nostaa pintaan erinäisiä muistoja lapsuudestamme, tiedostimmepa sitä tai emme. Alitajunnastamme nousee unholaan jääneitä muistoja, kipuja ja traumojakin, jotka saavat meidät taantumaan takaisin nuoruuden tunnetiloihin ja saatamme äkisti reagoida tavoilla, joilla emme normaalisti reagoisi.

Sekä vanhempamme että me itse olemme oppineet tietynlaiset ajatus- ja käyttäytymismallit sekä uskomukset, joiden pohjalta toimimme. Usein tietyt asiat, joita esimerkiksi vanhempamme sanovat tai tekevät laukaisevat meissä tietyn automaattisen reaktion, joka saa meissä päälle tietyn ”ohjelman”, jonka mukaan olemme lapsuudessa toimineet.

Tämä ei ole kenenkään pahuutta, eikä kenessäkään ole mitään vikaa. Tämä on kuitenkin erittäin tärkeää tiedostaa, jotta voi viettää joulun ajan tai muutkin vierailut perheen keskuudessa rauhaisissa tunnelmissa.

Miten on, triggeröikö perheenjäsenet sinua? Oletko sinä koskaan huomannut, että viettäessäsi aikaa vaikkapa vanhempiesi kanssa, ärsyynnyt herkemmin kuin normaalisti? Ärsyttääkö tietyt äitisi tai isäsi tekemiset tai sanomiset sinua edelleenkin?

Tai huomaatko yhtäkkiä viettäessäsi aikaa perheesi kanssa, että tiuskit vanhemmillesi tai ajaudutte riitelemään asiasta, jota kenties puolisosi tai joku muu ulkopuolinen ihmettelee ymmällään?

Minulle on käynyt vuosien varrella näin lukuisia kertoja ja olenkin tietoisesti harjoitellut pysymään läsnä ja näkemään tuon tilanteen taustalle. Harjoittelulla sekä vakaalla omalla sisäisellä työlläni olen harjaantunut niin, etten enää triggeröidy kovinkaan helposti.

Olin itseasiassa vastikää vierailulla äitini luona ja huomasin, että kun keskityin olemaan läsnä, pystyinkin näkemään hänen ”ohjelmien” taustalle ja tunsin vain ja ainoastaan suurta rakkautta häntä kohtaan! Jopa niissä tilanteissa, jotka saivat minut ennen reagoimaan voimakkaastikin!

Toki näin ei käy omalla kohdallanikaan aina. Mutta nykyään kuitenkin useimmiten!

Uskon siis voivani antaa sinullekin hyviä ja ennenkaikkea toimivia vinkkejä näiden tilanteiden selättämiseksi ja jopa hyödyntämiseksi!

 

Triggeröikö Perheenjäsenet? Näin Onnistut Olemaan Reagoimatta!

No mitenkä sitä sitten olisi hyvä toimia, jos tiedostaa jo ennakkoon tämän kaavan, että usein tulee reagoitua turhankin voimakkaasti omien vanhempien seurassa? Miten joulun pyhät voisi viettää rauhallisissa tunnelmissa, niin että kaikilla on hyvä ja mukava olla?

Ota nämä vinkit kokeiluun!

1 Pysy Tietoisena

Tietoisena pysyminen on avain asemassa kohtaamisissa, joissa olet aiemmin reagoinut tiedostamattomasti. Vankka läsnäolo auttaa sinua pysymään tietoisena.

Kun muistat pysyä läsnä tässä hetkessä, on sinun paljon helpompi pysyä myös tyynenä silloinkin kun jotain tapahtuu, joka normaalisti saisi sinut reagoimaan.

Jos huomaat, että meinaat reagoida, tuo huomiosi sydämeesi ja keskity siihen niin pitkään kuin on tarvetta.

2 Pyri Näkemään Toisen Toiminnan Taustalle

Pyri ymmärtämään, että tuo toinen henkilö ei todennäköisesti pysty valitsemaan omaa toimintatapaansa, vaan se on ohjelmoitunut häneen jo nuorena. Hän ei siis sano tai tee mitään pahuuttaan.

Sama pätee toki sinuunkin. Sinäkin saatat toimia ”ohjelmasta” käsin, eli et takuulla tarkoita pahaa toiselle, vaikka sanoisit tai tekisitkin jotain ikävää.

Pyri itse pysymään tietoisena ja näkemään tuon käyttäytymismallin taustalle. Kysy itseltäsi, mitä tuo toinen henkilö oikeasti kaipaa? Mikä hyvä tarkoitusperä hänen toiminnassaan voisi hänen mielestään olla?

3 Osoita Myötätuntoa

Osoittamalla ymmärrystä ja myötätuntoa et voi mennä pieleen. Kun kykenet olemaan myötätuntoinen toista kohtaan, silloinkin kun olette eri mieltä, on riitatilanteen vaikea saada tuulta siipiensä alle.

Osoita myötätuntoa myös ITSELLESI! Jokainen meistä tekee parhaansa kullakin hetkellä.

Muista myös, että se millä tasolla SINÄ värähtelet, määrittää sen mitä puoleesi vedät. Jos siis sinä olet myötätuntoinen ja rauhallinen, vedät herkemmin puoleesi myötätuntoa myös itseäsi kohtaan. Kokeile vaikka!

triggeröikö perheenjäsenet

4 Keskustele Rauhallisesti

Mikäli erimielisyyksiä meinaa nousta pintaan, pyri keskustelemaan rauhallisesti ja kärsivällisesti. Pyri ymmärtämään toista osapuolta.

Hermostuminen ja ärsyyntyminen eivät vie asiaa eteenpäin. Päinvastoin.

Voit myös pyytää toiselta osapuolelta, että keskustelisitte rauhallisessa tunnelmassa, toisia kuunnellen ja kunnioittaen.

5 Ota Aikalisä

Jos tunnet, että homma ei nyt etene tai lähtee aivan väärään suuntaan, ota aikalisä. Käy happihyppelyllä, anna ajatuksillesi tilaa ja palauta itsesi takaisin rauhan tilaan. Vasta sen jälkeen harkitse keskustelun jatkamista.

Jos tunnelma ei pysy rauhallisena ja lämminhenkisenä, voi olla viisasta pyytää, että triggeröivistä aiheista ei keskustella siinä hetkessä. Mikäli puolestaan toisen henkilön käytös aiheuttaa sinussa reaktion, on sinun tehtävä omaa sisäistä työtäsi, jottet ärsyynny toisen toiminnasta.

Lue myös: Mitä Tehdä Kun Ihmissuhde Ei Tunnu Enää Hyvältä?

Miten Hyödyntää Triggeröitymistä Sisäiseen Eheytymiseen

Näitä oppeja voit toki käyttää myös kaikissa muissakin ihmissuhteissa sekä tilanteissa, jolloin huomaat reagoivasi voimakkaasti johonkin.

On hyvä tiedostaa, että ihmiset ja tilanteet elämässämme toimivat ikäänkuin peileinä. Se mikä sinua triggeröi, löytyy sinusta itsestäsi, tavalla tai toisella. Näin ollen voit hyödyntää reagoimistasi omaan sisäiseen eheytymiseen sekä voimaantumiseen. Kunhan vain osaat niitä hyödyntää!

Mikäli huomaat vastaavaa triggeröitymistä elämässäsi, olipa kyse mistä tahansa ihmissuhteesta tai tilanteesta, kokeile kysyä itseltäsi seuraavat kysymykset ja kirjoittele päiväkirjaasi ajatuksiasi aiheesta:

 Minkä selvittämättömän asian, menneen kivun tämä tilanne nosti pintaan?

 Milloin muistan tunteneeni tai kokeneeni vastaavaa lapsuudessani?

 Missä tilanteessa elämässäni minä itse toimin vastaavanlaisesti?

 Mitä tarvitsen tai kaipaan tässä tilanteessa ja voisinko antaa sen itselleni nyt?

 Aionko valita pysyä omassa voimassani, energeettisesti linjassa sen kanssa, kuka haluan olla vai annanko oman voimani pois toiselle ihmiselle tai tilanteelle?

Lopuksi

Kysy siis itseltäsi mitä historia kertoo, triggeröikö perheenjäsenet sinua usein? Voisiko näistä vinkeistä olla sinullekin hyötyä ja aiotko kokeilla niitä joulun alla tai kun seuraavan kerran vietät aikaa henkilöiden kanssa, joiden seurassa huomaat reagoivasi automaattisesti?

Aivan upeaa joulua sinulle ja perheellesi! 

Nauti ja rentoudu sydämesi kyllyydestä! 

Psst! Nähdäänhän myös Instagramissa?! 

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022