Sanotko Usein Kyllä Vaikka Haluaisit Sanoa Ei? Kokeile Näitä Vinkkejä!

itsensäkehittäminen itsevarmuus unelmaelämä Jul 29, 2021
Sanotko Usein Kyllä Vaikka Haluaisit Sanoa Ei? Kokeile Näitä Vinkkejä!

Sanotko usein kyllä, vaikka oikeasti haluaisit sanoa ei? Uskoisin, että jokainen meistä on joskus sortunut tähän, toiset useammin kuin toiset. Lue, miten voit alkaa irtaantua tästä tavasta, joka ei palvele sinua!

Sinulla on oikeus ja myös velvollisuus laittaa itsesi etusijalle. Vain niin voit olla paras versio itsestäsi myös muille!

Sanotko Usein KYLLÄ Vaikka Haluaisit Sanoa EI?

Kuulostaako joku seuraavista esimerkeistä tutulta?

”Sarin ystävät pyytävät häntä ulos syömään ja baarikierrokselle. Sari haluaisi olla itsekseen kotona ja nauttia rauhallisesta viikonlopusta. Hän tietää, kuinka väsynyt hän on jälleen maanantaina, jos hän lähtee ystäviensä mukaan. Hän haluaisi sanoa ystävilleen ei, mutta heidän painostamana Sari lopulta suostuu lähtemään ulos.”

”Minnan pomo pyytää Minnaa jäämään jälleen ylitöihin. Minna haluaisi kieltäytyä, mutta ei halua suututtaa pomoaan, joten suostuu jäämään töihin, vaikka se tarkoittaakin sitä, että hän joutuu perumaan illallismenonsa perheensä kanssa ja se harmittaa sekä häntä, että hänen läheisiään.”

”Arin puoliso pyytää Aria lähtemään vierailulle anoppilaan. Ari tietää, että hänellä on töitä tehtävänä ja hän haluaisi mieluummin saada ne hoidettua päivän aikana. Hän kuitenkin pelkää, että puoliso suuttuu ja anoppikin tykkää huonoa, jos Ari ei tule vierailulle. Hän kokee, että on hänen velvollisuutensa lähteä mukaan anoppilaan.

Niinpä hän suostuu lähtemään ja harmittelee päätöstään koko reissun. Ari ei pysty lainkaan nauttimaan vierailusta, koska hänen ajatuksensa ovat koko ajan töissä, jotka hän olisi halunnut saada ajoissa tehdyksi.”

Samastutko johonkin esimerkeistä? Tai keksitkö omasta elämästäsi esimerkkejä, jolloin sanot kyllä, vaikka haluaisit sanoa ei?

Miksi Sanomme KYLLÄ, Vaikka Haluamme Sanoa Ei?

Miksi ihmeessä me sanomme kyllä, vaikka haluaisimme sanoa ei? Ajatuksena se tuntuu jopa järjettömältä, mutta sillä hetkellä, kun on aika kantaa vastuu ja kuunnella itseään, herkästi ajaudumme sanomaan kyllä, vaikka se on vastoin sitä, mitä pohjimmiltaan haluamme.

Se, miksi sanomme kyllä, vaikka haluaisimme sanoa ei voi johtua seuraavista syistä:

1 Haluamme miellyttää muita

Toisinaan vastaamme kyllä, vaikka haluaisimme sanoa ei, yksinkertaisesti siitä syystä, että haluamme miellyttää toista henkilöä. On hyvä kuitenkin ymmärtää, että yrittämälä miellyttää muita, käännämme selkämme itsellemme. Ainoa ihminen, jota meidän olisi hyvä ”miellyttää”, on itsemme.

Me kun emme voi koskaan miellyttää kaikkia, joten miksi edes yrittää? Kun pyrit miellyttämään itseäsi, elämäsi täyttyy ihmisillä, jotka arvostavat sinua aidosti.

Kun alat rakastaa itseäsi täysin, alat myös päästä eroon muiden miellyttämisen tarpeesta. Lue lisää täältä >>>

2 Pelkäämme, että satutamme muita kieltäytymällä

Toisinaan saatamme myös pelätä, että kieltäytymällä toisen pyynnöstä saatamme satuttaa häntä ja sen vuoksi vastaammekin kyllä. Tässäkin on hyvä huomata, että jos suojelet toisen tunteita, satutat sillä todennäköisesti itseäsi.

Lisäksi, et voi tietää, mitä tuo toinen ihminen ajattelee, joten älä tunkeudu hänen mieleensä, pidä huoli omastasi.

3 Koemme, että on velvollisuutemme sanoa kyllä

Saatamme kokea velvollisuudentuntoa kyseistä asiaa kohtaan, joka saa meidät myöntymään, vaikka todellisuudessa emme haluaisi. Toki on asioita, joista meidän on tärkeää pitää huolta, mutta on myös tärkeää huomata, mikä oikeasti on meidän velvollisuutemme ja mikä ei.

Jos vaikkapa olet kotona se, joka useimmiten huolehtii perheestä ja taloudesta puolisosi tehdessä omia juttujaan, etkö voisi toisinaan kieltäytyä pyykkien pesemisestä ja pyytää puolisoasi tekemään sen. Tai vielä parempi, sopia selkeästi asioista, jotta vastuu jakautuu molemmille sopivasti.

4 Pelkäämme tuomituksi tulemista

Tuomituksi tulemisen pelko liittyy vahvasti tarpeeseen miellyttää. Toisinaan pelkäämme, että mikäli emme sano kyllä, toinen ihminen tuomitsee meidät ja tekomme, olipa se sitten kasvokkain tai selkämme takana. Usein vähintäänkin meidän käännettyä selkämme!

Me emme voi välttyä tulemasta tuomituksi. Aina on joku, joka ei tykkää tekemisistämme! Tässä kohtaa on siis tärkeää pysähtyä kysymään itseltäsi, haluatko mieluummin tulla jonkun muun tuomituksi vai itsesi?

Koska jos välttelet muiden arvostelua toimimalla tavoilla, jotka ovat omien toiveidesi vastaisia, käännät jälleen selkäsi itsellesi ja se on kuin sanoisit itsellesi, että tuo toinen henkilö on sinua arvokkaampi. Tämä puolestaan johtaa siihen, että arvostelet itse itseäsi ja valintojasi.

5 __________________________. Kerro omasi kommenteissa!

Syitä on valtavasti ja jokainen kokee tilanteen omalla tavallaan. Kerro kommenteissa, mikä saa sinut sanomaan kyllä silloinkin, kun haluaisit sanoa ei!

Viimekädessä yllämainitut syyt johtuvat hylätyksi tulemisen pelosta. Pelkäämme sitä, että jäämme yksin ja evoluution näkökulmasta se on ollut täysin todellinen pelko. Jos esi-isämme jäivät yksin, se vähensi merkittävästi heidän mahdollisuuksiaan selvityä.

Nykyisin tilanne on kuitenkin hieman toinen. Selviytymisemme ei ole riippuvainen muista ihmisistä samalla tavoin kuin se on joskus ollut. Toki meillä on terve tarve kuulua joukkoon ja tekeehän se elämästä valtavan paljon rikkaampaa, kun on oma ihana heimo!

Pelkäämme hylkäämistä nykyisin aivan turhaa. Mitä sitten, jos joku ihminen ei ymmärrä, että sanot ei hänen pyyntöönsä? Haluatko edes sellaista ihmistä elämääsi, joka ei kunnioita sinua ja päätöstäsi? Vai olisiko aika vapauttaa tilaa elämästäsi sellaisille ihmisille, jotka arvostavat sinua erityisen paljon silloin, kun kunnioitat itseäsi ja sanot ei, kun se tuntuu oikealta.

Miksi On Tärkeää Oppia Sanomaan EI?

Voidaksesi elää omannäköistä elämää, omien arvojesi mukaan, sinun on opittava sanomaan ei.

Tällainen rajojen asettaminen on tärkeä osa itsesi kunnioittamista. Joka kerta, kun kuuntelet itseäsi ja sanot ei, silloin kun haluat sanoa ei, osoitat itsellesi, kuinka paljon kunnioitat omia tarpeitasi ja toiveitasi.

Ja tiedätkö mitä seuraa, kun alat itse kunnioittaa itseäsi? Myös muut alkavat kunnioittaa sinua, vaikkeivät olisikaan aina samaa mieltä kanssasi. Ja ne ihmiset, jotka ovat olleet elämässäsi itsekkäistä syistä, poistuvat hyvin nopeasti ja hyvä niin.

Kun et enää sano kyllä joka kerta, kun joku pyytää jotain, alat vapauttaa aikaa ja energiaa elämässäsi niille asioille, jotka tuntuvat sinusta oikeilta. Näin sinulla on enemmän mahdollisuuksia tehdä niitä asioita, jotka ovat itsellesi tärkeitä!

Tällöin kykenet myös nauttimaan jokaisesta hetkestä. Jos esimerkiksi opit sanomaan puolisollesi ei kotitöiden suhteen ja saatte sovittua pelisäännöt, jotka antavat molemmille aikaa omiin asioihin, etkö teekin myös kotityöt ihan eri innostuksella ja ilolla?

Kun koet, että sinua ja tarpeitasi kunnioitetaan, sinun on myös helpompi nauttia niistäkin askareista, jotka ei ehkä ole kaikkein mieleisimpiä, mutta jotka on hyvä hoitaa.

Haluatko Oppia Sanomaan Ei? Näillä Vinkeillä Onnistut!

Sitten tärkeimpään eli käytännön vinkkeihin, joiden avulla alat opetella sanomaan ei, silloin kun se tuntuu sinusta oikealta ratkaisulta.

On tärkeää, että alat opetella sanomaan ei pienillä asioilla. Älä yritäkään heti hypätä sen vaikeimman asian kimppuun vaan aloita jollain ihan pienellä kieltäytymisellä. Esimerkiksi voit sanoa ei, kun joku pyytää sinua töissä lounaalle, mutta syöt mieluummin itse. Tai jos lapsesi haluaa jälkiruoan ennen ruokaa, voit harjoitella sanomaan hänelle ei.

Toisinaan voi olla helpompi aloittaa sanomalla ei itselleen ja mielihaluilleen. Esimerkiksi voit kaupassa sanoakin ei suklaapatukalle, joka huutelee sinulle kassanvieressä. Tai voit sanoa ei myöhäiselle television katsomiselle. Toisinaan itselleenkin voi olla äärimmäisen vaikea sanoa ei, joten muistathan aloittaa pienistä, helpoista asioista.

Mitä tehdä, kun TIEDÄT, että haluat sanoa ei?

Silloin, kun tiedät, että haluat vastata ei toisen pyyntöön, on tärkeää kunnioittaa tuota tunnetta. Ensi kerralla, kun kohtaat tällaisen tilanteen, hengitä rauhallisesti, muistuta itseäsi, että sinulla on oikeus ja velvollisuus kuunnella itseäsi ja tehdä, mikä on sinulle parhaaksi. Kokeile sitten jotakin seuraavista lauseista, tai keksi itse sellainen, joka tuntuu sinusta hyvältä. (Voit myös harjoitella sen sanomista ennakkoon.)

 Ei kiitos.

 Kiitos, että kysyit ja ei, kiitos.

 Ei.

 Arvostan todella paljon, että kysyit. Vastaukseni on ei.

 Ymmärrän ja ei kiitos.

 Tällä kertaa vastaukseni on ei.

Muista olla kunnioittava myös toista ihmistä kohtaan kieltäytyessäsi. Voit yrittää nähdä tilanteen hänen kannaltaan ja pyrkiä ymmärtämään häntä ja samalla kunnioittaa sekä itseäsi että häntä.

Muista myös, ettei sinun tarvitse selittää itseäsi ja vastaustasi.

Mitä tehdä, jos et ole varma, onko vastauksesi kyllä vai ei?

Jos et ole ihan varma, mitä haluat vastata, toimi näin:

🌸 Pysähdy, hengitä rauhallisesti syvään.

🌸 Kysy itseltäsi, mikä tuntuu sinusta oikealta vaihtoehdolta. Anna hiljaisuuden tuoda vastaus sinulle. Ensimmäinen intuitiivinen vastaus on yleensä se oikea vastaus.

🌸 Jos tunnet, että tarvitse enemmän aikaa harkita päätöstäsi, pyydä ystävällisesti, että saat miettiä vastaustasi.

🌸 Tarvittaessa kysy neuvoa joltakulta, jonka uskot voivan auttaa.

🌸 Mieti, miten kumpikin vaihtoehto, kieltäytyminen tai myöntyminen vaikuttaa sinuun, mitä siitä kenties seuraa.

🌸 Mieti, mitä tekisit, jos et pätkääkään välittäisi mitä muut sinusta ajattelevat.

🌸 Voit aina myös ehdottaa jotakin toista vaihtoehtoa tilalle. Sellaista, joka sopii sinulle.

🌸 Valitse paremmalta tuntuva vaihtoehto ja pohdi jälkikäteen, oliko se oikea päätös. Näin voit vähintäänkin oppia, vaikka olisitkin valinnut ”väärän” vaihtoehdon.

Miten on, sanotko usein kyllä, vaikka haluaisit sanoa ei? Missä tilanteessa tai kenen kanssa näin käy useimmiten?

sanotko usein kyllä vaikka haluaisit sanoa ei

Psst.. Haluatko olla onnellisempi ja löytää mielenrauhan haasteidenkin keskellä? Tämä kurssi auttaa sinua löytämään rauhan sisältäsi!

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022