Pysyvä Muutos Alkaa Tiedostamisesta

elämäntapamuutos tavoitteet unelmaelämä May 12, 2022
Pysyvä Muutos Alkaa Tiedostamisesta

Psykoterapeutti Nathaniel Branden on sanonut, että ”Ensimmäinen askel muutokseen on tietoisuus. Seuraava askel on hyväksyntä.” Nämä molemmat ovat myös kaksi kolmesta tärkeimmästä pilarista valmennuksissani. Pysyvä muutos alkaa kuitenkin aina tiedostamisesta. Keskitytään nyt siis siihen ja jutellaan lisää hyväksynnästä myöhemmin.

Käyn tässä artikkelissa läpi myös keinoja, miten voit lisätä tietoisuuttasi sinuun vaikuttavista asioista sekä siitä, mitä ylipäätään haluat elämääsi luoda.

Miksi Muutos Alkaa Tiedostamisesta

Jos et ole tietoinen niistä asioista, jotka vaikuttavat sinuun ja käyttäytymiseesi, on erittäin vaikeaa onnistua muuttamaan mitään pysyvästi. Tämä koskee sekä ulkoisia, että sisäisiä asioita. Niistä kohta tarkemmin.

Jos et ole tyytyväinen elämääsi ja haluat luoda elämääsi jotain muuta, on sinun ensin tultava tietoiseksi monestakin asiasta. Ensinnäkin sinun on tultava tietoiseksi siitä, että et ole tyytyväinen elämääsi sellaisena kuin se on ja että ylipäätään haluat jotain enemmän.

Sinun on lisäksi opittava tiedostamaan, mitä haluat elämääsi luoda.

Sen jälkeen on tärkeä tiedostaa, mitkä asiat ovat estäneet sinua tähän asti luomasta noita asioita elämääsi. Toisin sanoen, miksi et vielä elä haluamaasi elämää.

Kun olet saanut selkeyttä

👉 mitä oikeasti haluat elämääsi luoda, eli mikä tavoitteesi on.

👉 mitkä sisäiset asiat ovat estäneet sinua saavuttamasta haluamaasi. Näitä on kaikki rajoittavat uskomukset, pelot, epävarmuudet, arvottomuden tunteet ym. sisäiset asiat.

👉 mitkä muut asiat elämässäsi ovat olleet unelmiesi esteenä. Eli mitkä asiat kenties vievät energiaasi ja huomiotasi pois unelmiltasi ja näin hidastavat niiden saavutamista. Tai mitkä asiat vievät sinua stressin tilaan, jolloin et voi selkeästi nähdä mahdollisuuksia ja ratkaisuja unelmiesi toteuttamiseen.

👉 mikä puolestaan on toiminut hyvin elämässäsi. Toisin sanoen, mikä tuo sinulle energiaa ja auttaa etenemään kohti haluamiasi asioita.

..seuraavaksi on aika ottaa rohkeita askelia kohti unelmiasi ja visiotasi.

Jos tässä kohtaa tuntuu, että en kyllä mitenkään osaa vastata selkeästi kaikkiin yllämainittuihin, ei huolta. Nimittäin aina kun me lähdetään tavoittelemaan haluamiamme asioita, erityisesti nuo sisäiset ”esteet” ponnahtavat pintaan, eli nousevat tietoisuuteesi. Kun näin käy, ne ovat valmiita käsiteltäväksi, jonka jälkeen ne eivät enää pidättele sinua saamasta haluamaasi.

Usein kuvitellaan, että kyllähän minä nyt tiedän, mitä minun tulee muuttaa. Mutta tiedätkö tosiaan?

Olen huomannut, että ihmiset eivät aina ole aivan niin tietoisia itseensä vaikuttavista asioista, kuin usein uskovat. Omia kompastuskiviä on toisinaan äärimmäisen vaikea tunnistaa. Puhumattakaan kuinka haastavaa on kantaa vastuu noista asioista.

pysyva muutos alkaa tiedostamisesta

On toki helppo sanoa, että haluan laihtua, olla energisempi tai vaikkapa löytää unelmieni puolison, mutta mitä on kaikki ne asiat, jotka vaikuttavat tämän kyseisen asian toteutumiseen?

Ajatellaanpa esimerkin vuoksi, että olet stressaantunut ja tietyt asiat elämässä ahdistaa!

Haluat päästä eroon noista ahdistavista tunteista ja olla vähemmän stressaantunut, rennompi ja rauhallisempi.

Mikäli et pysähdy havainnoimaan, mitkä asiat vaikuttavat stressitasoihisi ja ahdistuksen lisääntymiseen, on hirvittävän vaikea löytää kestäviä ratkaisuja tilanteeseen.

Sama pätee tietysti myös niiden asioiden tiedostamiseen, jotka tuovat helpotusta. Tämän takia, on tärkeä tiedostaa, mikä pahentaa ja mikä puolestaan helpottaa oloasi.

Toki on jo hieno alku, jos alat optimoida untasi, ottaa päivittäisiä rentoutumishetkiä ja liikkua tavalla, joka lisää energiaasi, eikä päinvastoin. Usein ei kuitenkaan riitä, että googletetaan ”miten lievitän stressiä” ja otetaan sieltä käyttöön ensimmäisenä esiin pompanneet asiat.

Eri ihmiset kun kokee maailman eri tavalla, eli se, mikä vaikuttaa minuun yhdellä tavalla, voi vaikuttaa sinuun hieman eri tavalla. Siksi on tärkeää pysähtyä tarkastelemaan, miten kukin asia vaikuttaa juuri SINUUN.

Jotta onnistuisit tekemään pysyviä muutoksia, on tiedostettava muitakin, kuin pintapuolisia asioita. Sekä ulkoiset että sisäiset asiat vaikuttavat elämäämme merkittävästi. Niistä lisää seuraavaksi.

Tietoisuus Ulkoisista Asioista

Voidaksesi muuttaa jotain pysyvästi, on sinun tietysti oltava tietoinen siitä, miten ympäristösi eli itsesi ulkopuoliset asiat vaikuttavat sinuun ja toimintaasi. Tyypillisiä tällaisia asioita ovat vaikkapa koti- tai työympäristösi, ihmiset, joiden kanssa vietät aikaa tai ravinto mitä syöt. Vain muutamia luetellakseni.

Pitäydytään edellisessä esimerkissä vielä. Jos siis haluat olla energisempi, rennompi ja rauhallisempi ja päästä ”eroon” stressistä, sinun tulee tarkkailla mitkä kaikki ulkoiset asiat vaikuttavat stressitasoihisi. Näitä voisi olla vaikkapa uni ja palautuminen, ravinnon laatu, ihmissuhteiden tilanne tai elimistön kemiallinen kuormitus.

Jokaisen on hyvä tarkastella omaa arkea ja tulla tietoisemmaksi, mitkä asiat elämässäsi vievät sinua kohti haluamiasi asioita ja mitkä puolestaan vievät sinua niistä kauemmaksi. Näin voit alkaa yksi kerrallaan muuttaa asioita parempaan.

Lue myös: Tukeeko Ympäristösi Sinua ja Unelmiasi

muutos alkaa tiedostamisesta

Tietoisuus Itsestä

Usein ulkoisten tekijöiden tiedostaminen on melko heppoa, ainakin suurimpien vaikuttajien löytyminen lienee kohtuullisen selkeää. Edellistäkin tärkeämpää on tulla tietoiseksi itsestään.

Tämä tarkoittaa sitä, että tiedostaa sekä oman toimintansa vaikutuksen että äärimmäisen tärkeänä omien ajatusten ja uskomusten vaikutuksen omaan elämään!

Näitä asioita moni tulee harvemmin miettineeksi. Itselläni meni vuosikymmeniä, ennen kuin ymmärsin alkaa pysähtyä oman sisäisen puheeni äärelle ja kyseenalaistaa, onko kaikki korvieni välissä kuulemani sittenkään totta. Eihän se nimittäin ole.

Käyttäytymistämme ohjaa usein piilossa olevat, perimmäiset uskomuksemme. Piilossa olemisella tarkoitan, ettemme ole itsekään aina tietoisia käyttäytymistämme ohjaavista uskomuksista.

Nyrkkisääntönä voisin sanoa, että uskomuksesi ovat ”negatiivisia” niillä elämän osa-alueilla, joilla hommat ei suju aivan toivomallasi tavalla. Positiiviset uskomukset vievät sinua haluamaasi suuntaan ja ne elämän osa-alueet puolestaan sujuvat mukavasti. Tästä on hyvä lähteä liikkelle, jos haluat tarkastella omia uskomuksiasi.

Sinun on lisäksi hyvä opetella tiedostamaan, mikä oma asennoitumisesi on elämään. Oma elämänasenne määrittelee nimittäin paljon siitä, millaista elämämme on nyt ja tulevaisuudessa.

Siinä missä joku mieltää äkilliset potkut katastrofaalisena tapahtumana, joku toinen näkee sen mahtavana tilaisuutena löytää todelliset intohimonsa kohteet ja unelmiensa työn. Asenteesta kiinni, miten tilanteen haluaa tulkita.

Kun tiedostaa myös sisäiset asiat, kuten pinttyneet ajatusmallinsa, on helpompi lähteä tekemään muutosta sisältä käsin. Näin ei muuteta pelkkää käyttäytymistä, vaan myös käyttäytymiseen johtavia uskomuksia. Ja tämä tärkeä osa jää aivan liian usein pois.

Omien Ajatus- ja Käyttäytymismallien Tiedostaminen

Jotta voisit tulla tietoisemmaksi omista käyttäytymismalleista, jotka eivät palvele sinua tai vie sinua elämässäsi eteenpäin, kokeile seuraavaa harjoitusta.

Sen tarkoituksena on auttaa sinua havaitsemaan ja tulemaan tietoisemmaksi käyttäytymistäsi ohjailevista ajatuksista ja uskomuksista. Pyri siis olemaan tuomitsematta itseäsi, se kun ei johda mihinkään hyvään.

Tavoitteena on vain tulla tietoiseksi, miten uskomuksesi ja ajatuksesi ohjaavat toimintaasi, jotta voit vastaisuudessa alkaa toimia toisin.

Pysähdy päivittäin tarkkailemaan, mitä sisälläsi tapahtuu.

🌸 Mitä ajatuksia huomaat ajattelevasi päivän mittaan?

🌸 Entä mitä apinamieli huutelee, kun tunnet stressaavia tunteita? Älä tuomitse, vaan tarkkaile ja havainnoi.

🌸 Kirjoita päivittäin muistikirjaan päivän fiiliksiä ja havaintoja. Mitä huomasit ajattelevasi? Mikä on päiviesi yleinen sävy? Murehditko paljon? Vai elätkö tässä hetkessä?

🌸 Tarkkaile myös, miten ajatuksesi saavat sinut tuntemaan ja miten tunteesi puolestaan ohjaavat käyttäytymistäsi.

Pysytään vielä stressiesimerkissämme. Jos tunnet stressiä ja ahdistusta, jolloin myös ajattelet vastaavia ajatuksia, miten ajatuksesi ja tunteesi saavat sinut toimimaan?

Romahdatko erityisen stressaantuneen päivän jälkeen herkemmin sohvan pohjalle? Tai turvaudutko herkkujen syömiseen, kun on ahdistava ja paha olla? Mitkä on tyypillisimmät käyttäytymismallisi, kun ego haluaa paeta vaikeita asioita?

Mitä oikeasti kaipaisit, kun turvaudut esimerkiksi roskaruoan tai herkkujen syömiseen? Mitä oikeasti kaipaisit, kun vajoat sohvan pohjalle Netflixiä tuijottamaan? Miksi turvaudut tiettyihin tapoihin sen sijaan, että kohtaisit todellisen ongelman?

Tutkaile näitä asioita itsessäsi, tuomitsematta ja myötätunnolla. Olet aina tehnyt parhaasi ja teet niin nytkin. Tutkaile siis asioita neutraalin tiedenaisen tai -miehen näkökulmasta.

Miten Voin Tulla Tietoisemmaksi

Pysyvä muutos alkaa siis tiedostamisesta, kenties olemme siitä yhtä mieltä. Mutta mitenkä sitten tullaan tietoisemmaksi kaikista niistä asioista, jotka vaikuttavat omaan käyttäytymiseen?

Yllä kerroinkin jo, miten voit alkaa kirjoittamisen avulla lisätä tietoisuuttasi itsestäsi ja ympäristöstäsi sekä siitä, miten ne sinuun vaikuttavat. Tässä vielä muutama vinkki, joita voit kokeilla.

Meditaatio

Meditaatio tai mikä tahansa hiljentyminen itsesi äärelle on yksi parhaimmista tavoista lisätä tietoisuutta erityisesti itsestään ja sisäisestä tilastaan.

Kokeile päivittäin hiljentyä edes muutamaksi minuutiksi fiilistelemään, mitä sinulle kuuluu ja mitä sisäisessä maailmassasi on tällä hetkellä meneillään. Mitä enemmän pysähdyt ja käännyt sisäänpäin kuulostelemaan, sitä enemmän harjaannut kuulemaan sisimpäsi viestejä.

Päiväkirjaan Kirjoittaminen

Aiemmin kehotinkin pitämään havainnointipäiväkirjaa omista tunnetiloista ja tarkkailemaan omia ajatus- ja käytösmalleja.

Voit kuitenkin pitää päiväkirjaa ihan omalla tyylilläsi, vaikka kirjoitellen, miltä tuntuu ja mitä sinussa on läsnä juuri kyseisellä hetkellä. Mitä ajatuksia päässäsi vilisee ja mitkä asiat ovat mielenpäällä juuri nyt.

Toinen hyvä keino on päivän päätteeksi reflektoida kulunutta päivää oman toiminnan osalta. Voit kysyä itseltäsi vaikkapa seuraavia kysymyksiä:

🌸 Mitä teit erityisen hyvin ja mikä siihen johti?

🌸 Missä jäi vielä hieman parantamisen varaa ja mitkä asiat puolestaan vaikuttavat tähän tapahtumaan?

🌸 Mitä voisit huomenna kokeilla tehdä toisin?

Tyyli on vapaa, mutta suosittelen kirjoittamaan päiväkirjaan päivittäin. On nimittäin hienoa palata ”ajassa taaksepäin” katsomaan, kuinka pitkälle sitä on vaikkapa vuodessa tullut!

Läsnäolon Hetket

Pysymällä tarkkaavaisena päivän aikana tai ottamalla edes pieniä hetkiä päivän mittaan, jolloin huomioit, mitä sinussa juuri nyt tapahtuu, auttaa sinua tulemaan entistä tietoisemmaksi sinuun vaikuttavista asioista.

Pyri siis muutamia kertoja päivän aikana pysähtymään ja kysymään itseltäsi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

❓ Mitä minussa tapahtuu juuri nyt ja mikä laukaisi mahdollisen reaktion minussa?

❓ Miltä minusta tuntuu juuri nyt ja mitkä asiat vaikuttavat olotilaani?

❓ Tapahtuiko ulkopuolellani jotain, mikä sai tietyt ajatukset ja tunteet nousemaan pintaan?

Jotta muistat pysähtyä olemaan läsnä, se voi alkuun vaatia hieman vaivannäköä, mutta se on sen arvoista. Alat kyllä hiljalleen automaattisemmin tiedostamaan, miten eri asiat vaikuttavat sinuun. Ja siitä käsin on huomattavasti helpompaa lähteä tekemään muutosta kuin muutosta.

Oletko sinä tietoinen miten ympäristösi vaikuttaa sinuun? Entäpä oletko tietoinen omista ajatuksistasi ja rajoittavista uskomuksistasi, jotka ohjaavat käyttäytymistäsi? Muista, että pysyvä muutos alkaa aina tiedostamisesta, joten kokeile yllämainittuja keinoja!

Jos haluat tulla tietoisemmaksi siitä, MITÄ HALUAT ELÄMÄÄSI LUODA, Rakkaudella kutsun sinut tulevaan Passion Test -workshopiin.

Workshopissa tulet saamaan kristallinkirkkaan vision unelmaelämästäsi, jotta voit alkaa toteuttaa sitä jo nyt!

Kurkkaa lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan täältä >>>

Paljon Rakkautta Päivääsi! 

pysyvä muutos alkaa tiedostamisesta

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022