Näin Voit Vapautua Rajoittavista Uskomuksistasi

henkinen hyvinvointi rajoittavat uskomuset sisäinenkriitikko Aug 26, 2021
Näin Voit Vapautua Rajoittavista Uskomuksistasi

Oletko koskaan miettinyt, miten voit vapautua rajoittavista uskomuksistasi? Nämä ovat uskomuksia, jotka ohjaavat elämääsi, tiesitpä niiden olemassaolosta tai et. Ja kuten nimikin sen jo kertoo, ne rajoittavat sinua tavalla tai toisella ja estävät sinua elämästä sellaista elämää, jota haluaisit elää.

Mistä tiedät onko sinulla näitä rajoittavia uskomuksia? Yksinkertaisesti siitä, että elämässäsi on jotain, mikä ei mene aivan toiveidesi mukaan.

Ehkä haluaisit rohkeasti astella unelmiesi työtä kohti, mutta jokin on estänyt sinua. Tai kenties haluaisit löytää elämääsi rakkauden, mutta jostain syystä tuo rakkaus ei ole ilmaantunut. Vai kuulutko siihen joukkoon, joka haluaisi pudottaa painoaan, mutta epäonnistuu kerta toisensa jälkeen?

Näiden kaikkien taustalla on omat rajoittavat uskomuksemme, joista on tarpeen päästä eroon (ja korvata ne positiivisilla) saadaksesi elämän, jonka haluat ja ansaitset.

Lue myös: Miten Voit Saada Kaiken Mistä Unelmoit

Mutta mitä nämä uskomukset oikein on, mistä ne on tulleet ja ennenkaikkea, miten niistä pääseen eroon? Näitä asioita käydään läpi tässä postauksessa! Joten eiköhän syvennytä asiaan!

Mitkä Rajoittavat Uskomukset?

Uskomukset ovat käytännössä vain ajatuksia, joita olet ajatellut uudelleen ja uudelleen ja uudelleen todennäköisesti vuosikausia, aina lapsuudesta saakka. Meillä on toki sekä positiivisia että negatiivisia uskomuksia itsestämme ja elämästä.

Opimme suurimman osan uskomuksistamme alle seitsemänvuotiaina, täysin sitä tiedostamatta, ja vahvistamme näitä uskomuksia sitten tietämättämme koko elämän. Kunnes havahdumme kyseenalaistamaan niitä.

Toimimme noin 95% ajasta täysin tiedostamatta, eli alitajuntamme ohjaamana. Tämä tarkoittaa sitä, että nuo uskomukset, jotka olet lapsuudessasi omaksunut ohjaavat edelleen käyttäytymistäsi. Ne ovat muokanneet sinua ja elämääsi alitajunnastasi käsin.

Esimerkki: Riittämättömyys

Jos sinäkin kuulut siihen suureen joukkoon ihmisiä, jotka tavalla tai toisella tuntevat itsensä riittämättömiksi, olipa kyse mistä tahansa elämän osa-alueesta, olet antanut tuon uskomuksen ohjata elämääsi.

Sen ohjaamana, et ole uskaltanut elää elämääsi täysillä, omien toiveidesi mukaan, vaan olet antanut (usein täysin tiedostamatta) tuon uskomuksen rajoittaa toimintaasi. Näin minäkin toimin suurimman osan tähänastisesta elämästäni!

Eikä siinä mitään pahaa ole. Ethän ole edes tiedostanut asiaa, ennenkuin jossain kohtaa elämäsi varrella aloit oppia uskomuksista enemmän. Viimeistään nyt alat tulla tietoisemmaksi tästä tärkeästä aiheesta.

Se ei siis ole sinun vikasi, että olet toiminut uskomuksistasi käsin. On kuitenkin sinun vastuusi tehdä asialle jotain nyt, kun tiedostat, että uskomukset ohjaavat käyttäytymistäsi ja näin myös elämääsi.

Miten Voit Vapautua Rajoittavista Uskomuksistasi?

Nyt haluat tietysti tietää, miten voit vapautua näistä rajoittavista uskomuksistasi, jotta voit elää sellaista elämää, josta olet ennen ehkä vain unelmoinut. Ymmärrän, niin minäkin halusin tietää heti, kun ymmärsin uskoneeni koko ikäni, etten ole arvokas tai hyvä tällaisena kuin olen.

Käydään nyt läpi keinoja, joiden avulla sinäkin voit vapautua omista rajoittavista uskomuksistasi. Haluan kuitenkin pyytää sinulta ensin kärsivällisyyttä ja armollisuutta itseäsi kohtaan.

Vaikka tämä uskomusten purkaminen on hyvin yksinkertainen prosessi, se ei välttämättä ole helppo taikka nopea. Kuitenkin siinäkin säännöllisyys ja sinnikkyys kyllä palkitaan!

Vinkit Miten Voit Vapautua Rajoittavista Uskomuksistasi

1 Määritä Uskomus, Josta Haluat Vapautua

Kirjoita ylös, mitä uskomuksia huomaat sinulla olevan. Valitse niistä yksi, jonka haluat ensimmäisenä muuttaa.

Tiedän, että haluaisit valita monta, mutta valitse siitä huolimatta vain yksi. Muista, että kun muutat yhtä uskomusta, sen myötä muitakin uskomuksia alkaa muuttua.

Jos sinulla on vaikeuksia valita mistä aloittaisit, luota intuitioosi ja valitse se, joka tuntuu oikealta. Vältä turhaa analysointia ja pohdiskelua, et voi valita väärin. Ota siis ensimmäinen uskomus, joka mieleesi tulee.

2 Kysy Itseltäsi, Onko Se Totta

Seuraavaksi on aika kyseenalaistaa uskomuksiasi. Näin uskomus alkaa menettää voimaansa.

Kysy siis itseltäsi, voitko aivan varmasti, ilman epäilyksen häivääkään, tietää, että tuo uskomus on totta. Jos olet täysin rehellinen, vastauksesi on luultavimmin ei, et voi tietää ilman pienintäkään epäilystä, että se olisi totta.

3 Määritä Mikä On Totta

Kun olet päätynyt siihen lopputulokseen, ettet voi epäilyksettä tietää, että tuo uskomus olisi totta, tai pikemminkin näet selvästi, ettei se ole totta, on aika kysyä itseltäsi mikä sitten on totuus. Yleensä se on aiemman uskomuksen vastakohta.

Esimerkiksi jos sinulla on uskomus, ettet ole riittävä sellaisena kuin olet, totuus itseasiassa on, että olet riittävä juuri sellaisena kuin olet. Tämä uusi totuus on myös se uusi uskomus, jonka haluat oppia.

4 Etsi Todisteita

Seuraavaksi on aika etsiä todisteita tälle uudelle uskomukselle. Tämä siksi, että olet vuosikausia, jopa vuosikymmeniä uskonut tuohon virheelliseen uskomukseen ja nyt on aika muuttaa sitä. Mielesi kuitenkin kaipaa hieman vakuuttelua, jotta se voi muuttaa noin radikaalisti vanhoja, pinttyneitä uskomuksiaan.

Joten nyt sinun tehtäväsi on etsiä elämästäsi vähintään kolme konkreettista todistetta siitä, että tämä uusi uskomus, totuus, on todellakin totta. Esimerkiksi jos olet uskonut siihen, että et ole rakastettava, voisi yksi todiste olla se, että henkilö se ja se on kertonut sinulle rakastavasi sinua (ja toiminut sen mukaisesti).

5 Määritä Oma Voimalauseesi

Todisteiden jälkeen on tärkeää määritellä oma voimalauseesi tai affirmaatiosi. Tämä on simppeli lause, joka saa sinut tuntemaan olosi hyväksy ja uskomaan, edes osittain, tuohon uuteen totuuteen.

Voimalause voisi olla yksinkertaisuudessaan ”Minä olen hyvä näin.” Toista voimalausettasi useita kertoja päivässä ja keksi keinoja laittaa se näkyville niin, että joku aisteistasi havaitsee sen lukuisia kertoja päivän aikana.

6 Ala Toimia Uuden Uskomuksen Mukaisesti

Lopuksi sinun tulee alkaa myös toimia tuon uuden uskomuksen mukaisesti. Tämä vahvistaa sen iskostumista alitajuntaasi ja tuo sinulle myös lisää todisteita siitä, että se todellakin on totta.

Siispä pyydänkin sinua kysymään itseltäsi, mitä voit tehdä heti tänään, joka vahvistaisi tuota uskomusta. Valitse joku konkreettinen teko, joka on linjassa uuden uskomuksesi kanssa. Toista tämä askel päivittäin!

Sitten Vain Harjoittelemaan

Tässäpä ne oli, kuusi askelta, joiden avulla voit muuttaa kaikki rajoittavat uskomuksesi! Muista kuitenkin, että vaikka se onkin suhteellisen yksinkertaista, se ei välttämättä ole yhtä helppoa, vaan vaatii aikaa ja säännöllisyyttä.

Yksi lisävinkki vielä. Parhaat ajat ”ohjelmoida” uutta uskomusta alitajuntaasi ovat aamut ja illat, kun aivoaaltosi ovat jo valmiiksi alemmalla tasolla ja mielesi on alttiimpi suggestioille!

Voit esimerkiksi hiljentyä joka aamu heräämisen jälkeen 15 minuutiksi ja toistaa omaa voimalausettasi itsellesi mielessäsi tai vaihtoehtoisesti kuunnella ohjattua meditaatioharjoitusta aiheeseen liittyen.

Muista, mieli oppii toistojen kautta, joten mitä enemmän ja useammin toistat voimalausettasi ja tavalla tai toisella vahvistat uutta uskomustasi, sen nopeammin siitä tulee uusi totuutesi!

Mitä rajoittavia uskomuksia sinulle on? Kerro kommenteissa?

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Jätä viesti kommenttikenttään ja vastaan sinulle pikimmiten! 

Voit vapautua rajoittavista uskomuksistasi

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022