Miten Voit Hiljentää Sisäisen Kriitikkosi

itsensäkehittäminen itsevarmuus mielenrauha Jun 17, 2021
Miten Voit Hiljentää Sisäisen Kriitikkosi

Tiedätkö sen jatkuvasti äänessä olevan tyypin korviesi välissä, joka on aina vähättelemässä tai arvostelemassa sinua? Jep, tiedän, että tiedät! Haluatko tietää, miten voit hiljentää tuon sisäisen kriitikkosi ja oppia ymmärtämään sitä paremmin? Ja tietysti myös opettaa sitä juttelemaan sinulle kauniimmin ja kannustavammin? Lue miten se onnistuu!

Sisäinen Kriitikkosi

Sisäinen kriitikkosi on se tyyppi korviesi välissä, joka tuntuu jatkuvasti puhuvan sinulle hyvin negatiiviseen sävyyn. Se yrittää saada sinut pysymään paikallaan, tuttujen ja ”turvallisten” asioiden parissa. Näin se on onnistunut estämään sinua elämästä unelmiesi elämää, eikö totta?

Tätä sisäistä kriitikkoa voisi kutsua myös egoksi. Egon tarkoitus on antaa sinulle yksilöllinen kokemus tästä maailmasta tämän ihmiskehon aistien lävitse. Et kuitenkaan ole kehosi, etkä mielesi, vaan jotain paljon suurempaa.

Ongelmia seuraa, kun alamme samaistua liikaa egoon ja unohdamme tuon korkeamman tietoisuuden, joka olemme. Tällöin alamme esimerkiksi uskoa ajatuksiamme täysin niitä kyseenalaistamatta ja koemme olevamme muista ihmisistä ja olennoista erillisiä. Näin sisäinen kriitikkosi voimistuu.

Tuo sisäinen kriitikko on uskotellut sinulle asioita sinusta itsestäsi, muista ihmisistä ja maailmasta, joiden alat hiljalleen huomata olevan valhetta. Se on luonut ja pitänyt kiinni kaikista sitkeistä uskomuksista, joiden mukaan olet lähes koko elämäsi toiminut. Se on uskotellut sinulle, ettet ole riittävän hyvä, arvokas tai rakastettu.

Nyt kun tiedostat tuon kriittisen kaverisi olemassaolon, olisiko aika hiljentää sen kritiikkiä ja muuttaa sitä kannustavammaksi?

Lue myös: Miten Sinäkin Voit Vapautua Ahdistuksesta

Sisäisen Kriitikkosi Tehtävä

On hyvä ymmärtää ettei tuo kriitikko ole missään nimessä paha, eikä sen tarkoitusperät ole huonoja. Päinvastoin, se antaa sinulle yksilöllisen kokemuksen maailmasta ja yrittää pitää sinut turvassa. Tuntematon on sen mielestä vaarallista, joten se yrittää pitää sinut poissa sieltä.

Tuo kaveri korviesi välissä kuvittelee, että sellaiset asiat, kuten hylätyksi tuleminen, epäonnistuminen ja erilaiset pettymykset ovat vaarallisia. Se ei kuitenkaan ole totta.

Tuntuu, että otamme nykyään elämän kaikinpuolin vallan liian vakavasti ja siihen tällä sisäisellä kriitikolla on oma osuutensa. Jos nimittäin tulisitkin ”hylätyksi” tai ”epäonnistuisit” tai kokisit jonkin sinulle todella epämiellyttävän tilanteen, se tuskin olisi vaarallista muille kuin egollesi.

Omalla mukavuusalueella pysytteleminen ja tutussa ja turvallisessa pitäytyminen takaavat sinulle samanlaisen elämän, jota olet elänyt tähänkin asti. Jos olet elämääsi tyytyväinen, mahtava juttu, jatka samaan malliin. Jos kuitenkaan et ole aivan tyytyväinen elämääsi, on aika hiljentää tuo kriitikko ja opettaa sille, miten haluat sen sinulle puhuvan.

Muista kuitenkin, ettei se tarkoita pahaa, se haluaa vain pitää sinut turvassa.

miten voit hiljentää sisäisen kriitikkosi

Miten Voit Hiljentää Sisäisen Kriitikkosi

Miten siis voit hiljentää tuon sisäisen kriitikkosi?

On hyvä hiljentää ajatuksenjuoksua ylipäätään olemalla läsnä, mutta on tärkeä ymmärtää, ettei ajatuksista täydy täysin päästä eroon. Se lienee mahdotonta.

Läsnäolemisen lisäksi, voit alkaa kääntää tuota sisäistä puhetta kauniimmaksi ja kannustavammaksi. Tämä onnistuu ottamalla valta takaisin egolta itsellesi, esimerkiksi niin, että lakkaat uskomasta kaikkia sen tarinoita.

On tärkeää harjoittaa jonkinlaista henkistä harjoitusta, jotta alkaisit muistaa, ettet ole tämä ihmispuku etkä mielesi. Se myös auttaa sinua vähentämään tuohon sisäiseen kriitikkoon samaistumista, jolloin et enää sokeasti usko ajatuksiasi ja voit jatkossa valita paremmin!

Seuraa Näitä Askelia Sisäisen Kriitikkosi Taltuttamiseksi

1 Opettele tulemaan tietoisemmaksi sisäisestä puheestasi ja sen vaikutuksesta itseesi

Tarkkaile päivittäin sisäistä puhettasi ja mitä tuo sisäinen kriitikkosi sinulle juttelee. Voit kirjoitella asioita ylös, jotta voit myöhemmin tarkastella useamman päivän ajalta, millaista sisäinen puheesi on ollut.

2 STOP! Pysähdy ja kyseenalaista nuo ajatukset

Kun huomaat sisäisen kriitikkosi nostavan päätään, pysähdy ja kysy itseltäsi, onko nuo sisäisen kriitikkosi puheet lähelläkään totuutta. Harvoin ne nimittäin ovat.

3 Tarkista, mikä on totta

Kun olet havahtunut siihen, että nuo ajatukset ei todella ole kovinkaan lähellä totuutta, on aika kysyä itseltäsi, mikä sitten on totta? Pohdi, mikä on itseasiassa lähempänä totuutta.

Jos ajattelet, että en ole rakastettava, voi olla haastavaa kääntää se heti siihen, että olen rakastettava. Jos tuo täyskäännös tuntuu vaikealta ja siihen on lähes mahdotonta uskoa, kokeile siirtyä ”ei rakastettava” -ajatuksesta hieman lähemmäs ”olen rakastettava”-ajatusta. Muistele vaikkapa jotakin hetkeä, jolloin koit sinuun kohdistettua rakkautta.

4 Mitä sanoisit ystävällesi tai lapselle?

Tämä keino on tehokas ja helppokin vielä. Tiedäthän, miten usein puhumme itsellemme niin rumasti, että jos puhuisimme ystävillemme samalla tavalla, meillä tuskin olisi yhtään ystävää.

Kysy siis itseltäsi, mitä sanoisit vastaavien ajatusten kanssa kamppailevalle ystävällesi? Tai vaikkapa lapselle? Miten puhuisit heille?

Muista, sinunkin sisälläsi on edelleen se pieni lapsi, joka ei saanut riittävästi huomiota pienenä tai ei tuntenut olevansa arvokas. Anna siis kaikki rakkautesi ja kannustuksesi tuolle pienelle itsellesi.

5 Nimeä sisäinen kriitikkosi

Jos haluat eriyttää itseäsi tuosta kriitikosta, voit hyvin antaa sille nimen. Aina, kun havahdut sen valheellisiin tarinoihin, voit vain tuumata: ”jaahas, siellä se Irmeli taas huutelee omiaan..”

Näin sinun ei tarvitse enää samaistua kaikkeen, mitä kuulet tuon sisäisen kriitikkosi tarinoivan ja voit alkaa itse valita, mitä tarinaa haluat itsellesi kertoa.

Tuo tarina nimittäin määrittelee sen, miltä tulevaisuuden sinä ja elämäsi näyttävät. Joten ole tarkkana, mitä valitset!

Mitä ajatuksia tästä heräsi? Kerrothan kommenteissa ja kerro myös, minkä nimen sinä aiot antaa omalle kriitikollesi! Katsotaan kuka keksii hauskimman!

Paljon Rakkautta!

miten voit hiljentää sisäisen kriitikkosi

Stressaako? Haluatko keventää elämääsi? Tilaa ILMAINEN työkirja ja aloita matka kohti kevyempää elämää jo TÄNÄÄN!

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022