Miten Päästää Irti Raskaista Tunteista

hyväksyntä onnellisuus vapaudu ahdistuksesta Dec 19, 2021
Miten Päästää Irti Raskaista Tunteista

Valtaako sinutkin toisinaan raskaat, energiaa syövät jopa toivottomat tunteet? Haluaisitko tietää, miten päästää irti näistä raskaista tunteista? Ja vieläpä käyttää niitä kasvuun ja voimaantumiseen?

Tämä lienee tuttua juttua lähes jokaiselle. Kaikilla meillä on joskus ollut hetkiä tai ajanjaksoja elämässä, jolloin raskaat tunteet, kuten ahdistus, masennus, suru tai viha on saanut vallan meistä.

Mitä tällöin voi tehdä, jotta niistä voisi päästää helpommin irti? Miten voisi antaa asian olla ja jatkaa elämää? Onko se edes mahdollista? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaan tässä artikkelissa!

Mitä Tarkoitan Raskailla Tunteilla?

Kuten jo mainitsinkin, tarkoitan raskailla tunteilla esimerkiksi ahdistusta, masennusta, surua, vihaa, turhautumista, pelkoa ja muita vastaavia. Toisin sanoen, nämä ovat niitä tunteita, jotka ei tunnu hyvältä, joista usein haluaisi (ainakin tietoisesti) päästä eroon.

Uskallan väittää, että jokainen meistä on joskus kokenut näitä tunteita, toiset enemmän kuin toiset. Jokainen on joskus ollut tilanteessa, missä jotain on tapahtunut, mitä heidän mielestään ”ei olisi pitänyt tapahtua”. Tai joku on sanonut tai tehnyt jotain, mikä ei miellytä ja siitä on noussut vähintäänkin ärtymystä.

 

”Usein tietoisesti haluamme kyllä päästää irti, mutta alitajuisesti olemme niin kiinnittyneitä, jopa riippuvaisia elimistömme tuottamista stressikemikaaleista, että irtipäästäminen tuntuu äärimmäisen vaikealta. ”

Tällöin on hyvä muistaa, että tuo tilanne tai ihminen ei ole syypää sinun tunnetilaasi. Kaikki tunteet nimittäin heräävät sinussa itsessäsi, vaikka joku tilanne toimiikin laukaisijana. On siis sinun vastuullasi ja sinun vallassasi VALITA, mitä haluat tuntea ja mitä et!

Tiedän, että tämä voi olla vaikea kuulla, erityisesti jos tunnet noita raskailta tuntuvia tunteita tälläkin hetkellä. Tosiasia kuitenkin on, että voit alkaa harjoitella tuon vastuun kantamista. Ajan kanssa huomaat kyllä, että käy helpommaksi ja helpommaksi pysyä omassa voimassa ja valita, mitä tunnetilaa haluaa ylläpitää!

Ahdistaako? Haluaisitko Helpottaa Ahdistusta Ja Lisätä MIELENRAUHAA? 

Onko Raskaista Tunteista Mahdollista Päästää Irti?

Saatat nyt miettiä, onko edes mahdollista valita oma tunnetila ja päästää raskaista tunteista irti, erityisesti jos se koskee läheisiä ihmissuhteita tai jotain, mikä vaikuttaa suuresti omaan elämään? Vaikkapa suru läheisen kuolemasta.

Vastaus on kyllä. On täysin mahdollista päästää irti raskaista tunteista, jos haluaa.

Usein tietoisesti haluamme kyllä päästää irti, mutta alitajuisesti olemme niin kiinnittyneitä, jopa riippuvaisia elimistömme tuottamista stressikemikaaleista, että irtipäästäminen tuntuu äärimmäisen vaikealta.

Hyvä esimerkki tästä ”riippuvuudesta” on, kun ärsyynnyt oikein kovasti jostakin asiasta, riitelet vaikkapa puolisosi kanssa ja yhtäkkiä ymmärrät, ettet halua riidellä. Tiedostat, ettet halua toimia kuten toimit tai sanoa asioita, joita suustasi lentelee. Ja kuitenkin tunnet irtipäästämisen olevan lähes mahdotonta.

Haluat alitajuisesti olla mieluummin oikeassa kuin onnellinen. Aika hullunkurista, eikö totta?

Ja silti näin me käyttäydymme, kunnes heräämme siihen tosiasiaan, ettei asian tarvitse olla näin.

Olen itse eräänkin kerran tulistunut omalle puolisolleni ja yhtäkkiä aloin huomata, että MINÄ en halunnut olla vihainen ja siitä huolimatta jokin sisälläni sai minut pysymään kiinni tuossa tunnetilassa ja jatkamaan riitaa.

Nykyään noita tilanteita on harvoin ja kykenen paremmin kuuntelemaan sydämeni ääntä enkä egoa, joka yrittää saada minut pysymään raskaissa tunnetiloissa, kiinni tarinassa, joka ei palvele. Silti toisinaan irtipäästäminen on ihan hemmetin vaikeaa.

Näillä vinkeillä siitä tulee helpompaa. Ne on toimineet itselläni ja monilla muille, joten ne toimivat kyllä sinunkin kohdallasi! Mitä useammin pääset harjoittelemaan ja käyttämään näitä vinkkejä, sitä automaattisemmaksi reaktiosi tulee ja kykenet päästämään irti aina vain helpommin ja helpommin.

Eikö Aika Tee Tehtävänsä?

Toki aika tekee tehtävänsä ja ajan kanssa onkin usein helpompi päästää irti vaikeistakin kokemuksista ja niiden seurauksena heränneistä tunteista. Näin ei kuitenkaan aina käy ja siksi on hyvä ottaa alla olevat vinkit käyttöön.

Tiedän ihmisiä, jotka eivät vuosien, vuosikymmentenkään jälkeen ole voineet päästää irti katkeruudestaan, vaan mieluummin pitävät kiinni noista tunteista ja ovat ”oikeassa” kuin onnellisia.

Kuitenkin tosiasia on, että mikäli pystyt päästämään irti tunteen taustalla vallitsevasta tarinasta, tuo ikävä tunne hellittää 90 sekunnissa. Voisi siis sanoa, että mikäli olet edelleen tuon puolentoista minuutin jälkeen samassa raskaassa tunnetilassa, valitset olla siinä.

Tämä voi kuulostaa pähkähullulta, mutta tosiasiassa, jos kykenemme päästämään irti tarinasta, tunnekin häipyy automaattisesti. Tiedän, että olet kokenut tämän elämässäsi lukuisia kertoja. Et välttämättä vain tiedosta sitä vielä.

Joten aika kyllä auttaa ”parantamaan haavat”, mutta voit päästää irti kärsimyksestäsi nopeastikin. Jos vain haluat.

Miksi siis odottaa ajan kulumista, jos raskaista tunteista voi päästä irti tässä ja nyt?

Vinkit Miten Päästää Irti Raskaista Tunteista

Tässäpä vinkit siihen, miten voit päästää irti raskaista tunteista. Muistathan, että tämä todennäköisesti vaatii harjoittelua, joten käytä näitä vinkkejä kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti ja tulet huomaamaan vaikutuksen elämässäsi!

1 Hyväksy se, mikä on

Ei hyödytä pätkääkään taistella todellisuuden kanssa. Sitä taistelua et tule koskaan voittamaan. Viisain on hyväksyä asiat sellaisena kuin ne ovat ja lakata kuvittelemasta, että sinä tiedät parhaiten, miten elämän kuuluu mennä.

Itse kuvittelin pitkään tietäväni, miten asioiden pitäisi kulloinkin olla ja millaista elämäni kuuluisi olla. Kunnes tajusin, että en ole Universumin pomo. Etkä liioin ole sinäkään 

Joten hyväksy, että asia on nyt näin ja luota, että se voi muuttua piankin.

2 Älä samaistu tunteisiin

Eli älä sano minä olen _____. Esim. ”minä olen ahdistunut/masentunut/vihainen/surullinen.”

Sano pikemminkin, että tunnen ahdistusta/surua/pelkoa/vihaa. Tai että kyseinen tunne tuli vierailulle.

Näin sinun on helpompi eriyttää tuo tunne itsestäsi eikä se tunnu enää niin voimakkaalta. Muista, että sinä et ole tuo tunne.

Kun tunteen voimakkuus hellittää, myös irtipäästäminen helpottuu.

Olemalla samaistumatta tunteisiisi ymmärrät myös niiden hetkellisyyden. Eli alat tiedostaa, että tämäkin tunne menee kyllä ohi.

3 Ota pieni tauko ja kyseenalaista tarina tunteen taustalla

Ota pieni hengähdyshetki, jotta voit laskeutua tähän hetkeen ja antaa kehosi sekä mielesi rauhoittua. Kyseenalaista sitten tuon raskaan tunteen taustalla vallitseva tarina.

Tarinalla tarkoitan sitä sisäistä puhetta, jonka mukaan tuon tilanteen, tapahtuman tai ihmisen PITÄISI olla jollakin tapaa erilainen. Tiedän, että sinullakin on niitä hetkiä, jolloin tuo ajatus tulee mieleesi, huomasitpa sitä tai et.

Ihan ensimmäinen askel tässä on tietysti noista tarinoista tietoiseksi tuleminen. Jos et ole ollut tietoinen niistä aiemmin, aloita pysähtymällä tarkastelemaan sisäistä puhettasi, kun nuo raskaat tunteet nousevat pintaan seuraavan kerran.

4 Ota Vastaan Tunteiden Mukanaan Tuoma Viisaus

On hyvä muistaa, että nuo raskaat tunteet tuovat mukanaan paljon viisautta. Tarkoitus ei siis ole ”päästä niistä eroon” niin, etteivät ne koskaan nouse pintaan.

Ideana on pikemminkin se, että kun niitä nousee pintaan (todennäköisesti sisäistä työtäsi ja näitä työkaluja käyttämällä merkittävästi harvemmin), voit pysähtyä ja ottaa vastaan niiden tuoman viisauden.

Näin alat parantaa sisälläsi olevia haavoja, jolloin ikäviä tunteita nousee pintaan entistä harvemmin eivätkä ne ole enää voimakkuudeltaan yhtä raskaita.

Joten kysy itseltäsi, mitä tämä ikävältä tuntuva tunne yrittää kertoa? Mikä hyvä tarkoitusperä sillä saattaisi olla?

miten päästää irti raskaista tunteista

Esimerkiksi, jos sinulla on jokin vanha kipua aiheuttava tunne taikka uskomus, jota olet kantanut sisälläsi vuosia tai vuosikymmeniä, voi olla että tuo ikävältä tuntuva tunne yrittää saada sinut huomaamaan itsensä ja parantamaan tuon kipukohdan.

Jos vaikkapa kannat kaunaa jotakuta ihmistä kohtaan jostakin, mikä tapahtui kauan sitten, yrittää tuo tunne kenties saada sinut huomaamaan, mitä anteeksiantamattomuus sinulle tekee. Tässä tapauksessa tunne kenties pyrkisi saamaan sinut hyväksymään asiat ja ihmiset, itsesi mukaanlukien, sellaisena kuin ne ovat sekä tuomaan lempeyttä ja rakkautta itsellesi ja ympärillesi.

Lue myös: Anteeksianto Vapauttaa Sinut

Ja lopuksi muista, että tunteen ohimeneminen kestää todellakin vain 90 sekuntia, mikäli kykenet päästämään irti tunteen taustalla olevasta tarinasta!

Olemme usein äärimmäisen hyviä jäämään kiinni noihin tarinoihin, erityisesti jos emme edes tiedosta niiden olemassaoloa. Pidämme kiinni surusta, vihasta tai ahdistuksesta, vaikka voisimme päästää niistä irti tässä ja nyt.

Egomme haluaa niin kovin pitää kiinni tarinasta, että henkilön X ei olisi pitänyt tehdä asiaa Y ja että tämän tilanteen PITÄISI olla nyt erilainen. Mutta mitäpä jos kaikki onkin aina juuri kuten tässä hetkessä kuuluu olla?

Mitäpä jos ongelmina pitämäsi asiat ovatkin juuri kuten niiden on määrä olla? Voisiko olla niin, että ne ovatkin täällä opettamassa sinulle jotain elämäntarkoituksesi avautumisen kannalta äärimmäisen oleellista? Ja että kun olet ottanut niiden viisauden vastaan, ne poistuvat kuin itsestään?

Kerro ajatuksiasi kommenteissa ja jutellaan lisää! 

Ihanaa Joulun Odotusta! Ja Paljon Rakkautta!

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022