Miten Hyödyntää Ihmissuhteita Omaan Kasvuun

elämäntapamuutos ihmissuhteet itsensäkehittäminen unelmaelämä Mar 03, 2022
Miten Hyödyntää Ihmissuhteita Omaan Kasvuun

Eikö olisi melkoisen hieno juttu, jos voisit käyttää kaikkia elämäsi tilanteita ja ihmissuhteita omaan kasvuusi? Ne ei enää vaikuttaisikaan niin raskailta, koska näkisit pintaa syvemmälle! Noh, hyviä uutisia, sinä nimittäin voit! Ja lämpimästi suosittelen myös tekemään niin! Mutta miten voi hyödyntää ihmissuhteita omaan kasvuun ja voimaantumiseen? Siitä lisää tässä postauksessa.

Minkä Linssien Läpi Näet Maailman

Ehkäpä olet kuullutkin puhuttavan, että kaikki mitä näet on heijastusta sinusta itsestäsi.

Meistä jokainen näkee maailman omien uniikkien linssiensä lävitse. Jos näin ei olisi, me nähtäisi jokainen tilanne ja ihminen prikulleen samalla tavalla ja näinhän se ei koskaan ole. 

Tiesitpä sitä tai et, heijastat ajatuksesi ja uskomuksesi ulkoiseen elämääsi. Tämä heijastus on erilainen jokaisella meistä, sillä meillä on kaikilla omat erilaiset linssit, joiden läpi katsomme maailmaa.

Lähtökohtaisesti voisi siis sanoa, että kaikki mihin elämässäsi reagoit on kuin peili, joka heijastaa jotain sinusta itsestäsi takaisin sinulle.

Meidän on joskus tosi vaikeaa nähdä omat ominaisuutemme, omat vahvuutemme sekä varjomme. Näin ollen maailma heijastaa ne takaisin meille muiden ihmisten ja tilanteiden kautta voimakkaammin, jotta voimme nähdä ne selvemmin. 

Eli kaikki ne asiat, joita emme selvitä sisällämme, tulee näkyviksi voimakkaammin ulkoisessa maailmassamme, jotta ne saa herätettyä huomiomme ja voimme käsitellä ne meissä itsessämme.

Itseäsi Voit Muuttaa, Muita Et

Tällaiset projektiot, heijastukset ovat kuin puolustusmekanismi. Ne estävät meitä näkemästä tiettyjä asioita itsessämme. Onhan se toisinaan epämukavaa huomata ja myöntää itsessään joitakin piirteitä. Tästä syystä näemme osia itsestämme herkemmin muissa ihmisissä, emmekä aina tunnista niitä itsessämme.

Ego ei pidä siitä, että kannamme täyden vastuun ja tunnustamme omat projektiot. Usein ajatellaan, että on jotenkin helpompaa osoittaa syyttävällä sormella muita ihmisiä ja tilanteita elämässämme, mutta päinvastainen on itseasiassa totta. 

Muiden syyttäminen on paljon haastavampaa. Se saattaa siinä hetkessä tuntua helpommalta vaihtoehdolta, mutta se ei tuo pysyvää helpotusta saati muutosta elämääsi. Nimittäin, et voi muuttaa muita ihmisiä. Toistan tämän. Et voi muuttaa muita ihmisiä. Et vaikka kuinka haluaisit. 

Ja vaikka onnistuisitkin siinä, jos et työstä kyseistä heijastusta sisältä käsin, eli työstä sitä itsessäsi, se tulee nousemaan pintaan uudestaan ja uudestaan elämässäsi, kunnes vihdoin sen käsittelet itsessäsi. Se voi nousta pintaan eri ihmissuhteessa, eri tilanteessa ja varmaa on, että se pomppaa esille voimakkaammin ja voimakkaammin, kunnes vihdoin työstät sen itsessäsi.

Hyvät uutiset on, että omien varjojen ja heijastumien myöntäminen ja työstäminen auttaa sinua muuttamaan tuon asian sinussa pysyvästi, jonka jälkeen et enää heijasta sitä ulkoiseen ympäristöösi. Kuten sanoin, muita ihmisiä et voi muuttaa, itseäsi voit.

Kun työskentelemme omien heijastustemme kanssa, vaihdamme ikäänkuin linssiä, jonka läpi näemme maailman. Sen seurauksena elämämme muuttuu kaikilla elämämme osa-alueilla ja ihmissuhteemme alkavat muuttua myös.  

Heijastukset Ihmissuhteissa

 

Kaikki ihmissuhteet elämässäsi toimii ikäänkuin omana peilinäsi ja heijastaa osia sinusta takaisin sinulle. Kyse on aina meistä itsestämme, halusimmepa myöntää sitä tai emme. 

Ehkä olet kuullut sanonnan “If you spot it, you got it!”. Tämä tarkoittaa, että jos vaikkapa joku henkilö herättää sinussa jotain tunteita, olipa ne sitten ihastusta, kateutta tai vihaa, se on jo sinussa. 

Tuo henkilö ei siis aiheuta sinussa noita tunteita, vaan toimii vain ärsykkeenä joka herättää jo sinussa olleen tunteen pintaan. 

Kun meillä on haasteita ihmissuhteissa, se vaikuttaa auttamatta elämämme muihinkin osa-alueisiin. 

Jos vaikkapa pyrit pitämään hyvää huolta fyysisestä hyvinvoinnistasi ja samanaikaisesti sinulla on ongelmia parisuhteessasi, se tulee hyvin suurella todennäköisyydellä vaikuttamaan myös jaksamiseesi ja fyysisen hyvinvointisi ylläpitoon enemmän tai vähemmän. Et esimerkiksi välttämättä jaksa tehdä terveellisiä, maistuvia aterioita, vaan turvaudut valmisruokiin ja ehkäpä herkkuihin myös. 

Tämän takia on tärkeää työstää omia projektioitasi ihmissuhteisiin liittyen. 

Positiiviset ja Negatiiviset Projektiot

On olemassa sekä positiivisia että negatiivisia projektioita. Voit hyödyntää niitä molempia kasvussasi ja voimaantumisessasi. 

Positiivisella projektiolla tarkoitetaan tilanteita, jolloin esimerkiksi ihailet toista ihmistä. Näet jotain mielestäsi hyvää toisessa, mutta et ole välttämättä tunnistanut sitä täysin itsessäsi.

Negatiivinen projektio puolestaan on sitä, kun arvostelemme, tuomitsemme tai emme pidä jostakin asiasta toisessa ihmisessä. Tiedät, että on kyse negatiivisesta projektiosta, kun joku henkilö triggeröi sinua tavalla tai toisella. Esimerkiksi ärsyynnyt toisen toiminnasta.

 


Tuo henkilö ei siis aiheuta sinussa noita tunteita, vaan toimii vain ärsykkeenä joka herättää jo sinussa olleen tunteen pintaan. 

 

Molemmissa tapauksissa, positiivisessa sekä negatiivisessa, on kyse sinusta. Se mitä näet muissa, on jo sinussa. Muut ihmiset eivät ärsytä, ihastuta tai vihastuta sinua. He vain peilaavat takaisin asioita, jotka ovat jo sinussa.

 

Miten hyödyntää ihmissuhteita omaan kasvuun ja voimaantumiseen?

Projektioiden tarkoitus on pitää meidät turvassa. Egolle on haastavaa kääntyä sisäänpäin ja tuntea omien projektioiden tunnustamisesta aiheutuvat kenties raskaat, ahdistavat tunteet.

Usein tuntuu helpommalta syyttää toisia, koska silloin ei tarvitse kantaa vastuuta itsestä ja omista tunteista tai toiminnasta. Se ei kuitenkaan todellisuudessa ole helpompaa. Kuten jo aiemmin todettiin, toisia ei voi muuttaa, itseään voi.

Näin ollen projektioiden kanssa työskentely ja vastuun kantaminen omasta elämästä on paljon voimaannuttavampi tapa elää. 

Kun opit näkemään kaikki ihmissuhteet ja ärsykkeet heijastuksina itsestäsi, voit alkaa hyödyntää niitä omaan kasvuusi ja voimaantumiseen. 

Joskus omia varjoja, omia sisäisiä asioita voi olla vaikeaa nähdä. Sen vuoksi ihmissuhteet ovat mielestäni valtava siunaus, koska ne auttavat meitä tulemaan tietoisemmaksi omista kompastuskivistä, jotta voimme työstää niitä. 

miten hyödyntää ihmissuhteita omaan kasvuun

Jälleen ensimmäinen askel on asioiden tiedostaminen. Tätä voit tehdä päivittäisessä elämässäsi havainnoiden, ketkä ja mitkä tilanteet aiheuttavat sinussa reaktion, positiivisen tai negatiivisen. 

Kuten jo sanoin, ego ei pidä siitä, että kannamme vastuumme ja tunnustamme omat projektiomme. Ego menettää voimaansa näin. Omien varjojesi ja valojesi tunnistaminen on kuitenkin vahva polku elämäsi muuttamiseen! 

Vaihtoehtoisesti jos et halua hyödyntää elämän tarjoamia projektioita omaan kasvuusi, voit olla varma, että ne tulee polullasi vastaan tasan niin pitkään, kunnes tavalla tai toisella olet ne käsitellyt eikä niitä tarvitse enää heijastaa takaisin sinulle. 

Senpä vuoksi koen, että helpoin ja nopein vaihtoehto on ottaa ne avosylin vastaan niiden ilmaantuessa ja työstää niitä suoraan meissä itsessä. Näin ne eivät enää heijastu takaisin muistakaan ihmisistä.

Jos joskus joku toimisikin tavalla, joka aiemmin triggeröi sinua, sillä ei enää ole tarttumapintaa sinussa ja voit vain huomata sen lipuvan kevyesti ohitsesi.

Kun tunnustamme omat projektiot ja työstämme niitä, emme ole enää uhreja tässä elämässä. Sen sijaan voimaannumme, koska tiedämme että me itse voimme muuttaa asioita elämässämme.

Lue myös: Miten Asetat Rajat Rakastavasti

Miten Viedä Tämä Käytäntöön?

Jos olet ollut mukanani jo jonkin aikaa, tiedät että tykkään antaa konkreettisia käytännön vinkkejä, joilla nämä asiat voi oikeasti viedä käytäntöön. Muutoin niistä ei ole järin hyötyä.

Tässäpä siis vinkki, miten viet tämän postauksen jutut käytäntöön ja miten voit omassa elämässäsi hyödyntää ihmissuhteita omaan kasvuun.

Aloita ihan ensimmäisenä siitä, että alat uteliaasti tarkkailla, mitä eri ihmissuhteet tai tilanteet sinussa herättävät. Voit kirjoitella ylös, mitä sinussa nousee pintaan eri tilanteiden ansiosta.

Kun alat tulla tietoisemmaksi, pysähdy hetkeksi tarkastelemaan, miten tuo kyseinen piirre tai ominaisuus näkyy sinussa. Mitä se, että ärsyynnyt siitä että joku tuomitsee sinua tai jotain muuta, kertoo sinusta?

Voit kysyä itseltäsi, miten sinä ilmennät tuota ominaisuutta elämässäsi.

Kun alat ymmärtää itseäsi ja projektioitasi paremmin, voit alkaa myös muuttaa niitä. Ensimmäinen askel voi olla ihan yksinkertaisesti ymmärryksen lisääminen asiasta. Tai itsestäsi.

 

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022