15 Tapaa Miten Rakastat Itseäsi Enemmän

itsensäkehittäminen itsensärakastaminen mielenrauha Sep 30, 2021
15 Tapaa Miten Rakastat Itseäsi Enemmän

Haluatko oppia rakastamaan itseäsi syvemmin? Lue täältä 15 tapaa, miten rakastat itseäsi enemmän! Näiden vinkkien avulla lisäät rakkautta itseäsi kohtaan, jolloin myös kaikki muut elämäsi osa-alueet ja ongelmina pitämäsi asiat alkavat kääntyä hyväksesi.

Kun opit rakastamaan itseäsi, tulet saamaan elämältä, mitä haluat. Kun pääset puhtaaseen rakkauden tilaan, tulet ymmärtämään, että se mitä on, on sitä, mitä haluat.

15 Tapaa Miten Rakastat Itseäsi Enemmän

1 Anna Anteeksi

Anna anteeksi, sekä itsellesi, että muille. Kaunan kantaminen lisää valtavasti taakkaasi. Se on kuin kantaisit selässäsi valtavaa säkkiä täynnä kiviä. Antamalla anteeksi voit kivi kerrallaan keventää taakkaasi, kunnes lopulta koko säkki on tyhjä ja matkasi taittuu höyhenen kevyesti.

Anteeksi antamisen myötä opit ymmärtämään, että jokainen toimii AINA parhaansa mukaan senhetkisen ymmärryksensä tasosta käsin. Tämä pätee myös sinuun. Eli jos olet tehnyt menneisyydessä virheitä, joista edelleen tunnet syyllisyyttä, ymmärrä, että tuona hetkenä teit PARHAASI.

Jos olet myöhemmin ymmärtänyt, että se ei välttämättä ollutkaan viisas teko, etkä aio sitä enää toistaa, on aika antaa itsellesi anteeksi ja päästää irti syyllisyydestä. Syyllisyys ja kaunan kantaminen johtavat vain pahaan oloon ja sairauksiin (dis-ease), joten harjoittele tästä päivästä alkaen päästämään irti menneistä.

Lopulta pääset tilaan, jossa voit koko sydämestäsi kiittää jokaista tapahtumaan elämässäsi. Silloin pääset rakkauden ja ykseyden tilassa.

2 Rakasta Kehoasi Pitämällä Siitä Hyvää Huolta

Rakastat itseäsi rakastamalla kehoasi. Usein me tuomitaan oma kehomme ja arvostellaan sitä ihan järjettömästi, ihan kuin meidän keho olisi se, joka saa meidät syömään huonosti ja makaamaan kaiket illat sohvalla. Ei todella.

Meidän jokaisen keho on meidän uskollinen ystävä. Se kantaa meidät läpi elämän, pitäen meistä äärimmäisen hyvää huolta, tehden parhaansa silloinkin, kun me ei kunnioiteta sitä. Silloinkin, kun me puhutaan rumasti sille.

Meidän keho on niin uskomattoman älykäs, että se korjaa itse itsensä, jos me vain annetaan sille tilaa ja mahdollisuus siihen, luomalla optimaaliset olosuhteet paranemiselle.

Joten anna kehollesi sitä, mitä se kaipaa eli ravitsevaa ravintoa, sopivaa liikuntaa ja aktiivisuutta, riittävästi lepoa sekä ennen kaikkea PUHU SILLE KAUNIISTI! Se nimittäin kuulee jokaisen sanan, jokaisen ajatuksen, joten varmista, että se kuulee vain kauniita asioita!

3 Anna Kaikille Tunteillesi Tilaa

Oon huomannut, että monilla saattaa olla virheellinen mielikuva positiivisuudesta ja optimistisuudesta. Puhutaan feikkipositiivisuudesta ja tuomitaan kiitollisuuden harjoittamista silloin, kun on vaikeaa, ajatuksella, että ”paskassa” tilanteessa ei tarvitse tuntea kiitollisuutta.

Totta sinänsä, että KOSKAAN ei tarvitse tuntea kiitollisuutta. Minä kuitenkin VALITSEN tuntea kiitollisuutta silloinkin, kun tuntuu syystä tai toisesta pahalta.

Tarkennan tätä vielä hieman. On tärkeää antaa tilaa kaikille tunteilleen, sillä ajatuksella että mikään tunne ei ole ”paha” tai huono. Tunteet ovat täällä viestimässä meille jotain, jos me vain ollaan valmiita kuuntelemaan sen viestit.

On kuitenkin eri asia jäädä vellomaan tunneiksi, päiviksi tai viikoiksi, jopa vuosiksi noihin tunteisiin. Huomaa, ettei sekään väärin ole, mutta se luo turhaa kärsimystä elämään.

On täysin inhimillistä tuntea vaikkapa surua, kun joku läheinen lähtee tästä maailmasta. On kuitenkin myös täysin mahdollista sen surun alla tuntea tyyneyttä, rauhaa, onnea ja kiitollisuutta esimerkiksi siitä, että tuo henkilö oli omassa elämässä sen aikaa kuin oli. Tuolloin voi myös muistaa kaiken sen muun omassa elämässä, mistä voi olla kiitollinen.

Se ei tarkoita siis sitä, että surua (tai muita ”supistavia” tunteita) tulisi yrittää tukahduttaa kiitollisuuden avulla, vaan sitä, että surun voi ja kannattaa antaa tulla pintaan, mutta siihen ei kannata jäädä vellomaan. Noiden ikäviltä tuntuvien tunteidenkin alla voi tuntea syvää rauhaa ja luottamusta, että universumi ei tee virheitä ja asiat menee aina juuri niinkuin niiden kuuluu mennä. Luota siis korkeampaa voimaan.

Opettele sallimaan kaikki tunteesi ja olemaan arvostelematta niitä sanomalla että toinen tunne on hyvä ja toinen paha. Anna niiden tuoda viestinsä ja sitten mennä menojaan. Älä tartu niihin kiinni, vaan anna niiden tulla ja mennä. Näin opit päästämään irti noista kireistä, matalan energian tunteista, jolloin teet tilaa laajentaville, onnen, ilon ja rauhan tunteille.

4 Hidasta ja Hiljenny Itsesi Äärelle

Nykymaailmassa missä tuntuu, että kaikilla on koko ajan kiire ja multitaskataan asioita niin, ettei mikään tule hoidetuksi ajatuksella ja huolella, hidastaminen on äärimmäisen tärkeää.

Ironista kyllä, Netflixille, somelle ja telkkarin vahtaamiselle on aina aikaa, mutta sellaisille asioille, jotka tekisi itselle hyvää, ei tunnu löytyvän aikaa. Mielenkiintoista, eikö?

Ota tavaksesi ottaa mielellään heti aamusta edes pieni hetki hiljentyäksesi itsesi äärelle ja aidosti kysymään itseltäsi, mitä sinulle kuuluu. Ota näitä pieniä läsnäolon hetkiä mieluusti pitkin päivää ja viimeiseksi illalla. Näiden hetkien ei tarvitse olla muutamaa minuuttia pidempiä, jos sinusta tuntuu, ettei enempään ole aikaa.

Voi nimittäin olla, että kun otat edes yhden muutaman minuutin läsnäolohetken itsellesi heti aamusta, alat huomata, miten maagisesti aikaa alkaakin olla enemmän päivissäsi. Eihän aika siitä mihinkään lisäänny, mutta kiiretunne alkaa hävitä ja alat olla enemmän läsnä jokaisessa elämäsi hetkessä.

Yhtäkkiä saatatkin huomata, että haluat ottaa varttitunnin läsnäolohetkiä ihan itsellesi useita kertoja päivässä ja elämäsi alkaakin muuttua valtavasti. Tunnet olosi rauhallisemmaksi ja onnellisemmaksi.

Ottamalla näitä hetkiä itseäsi varten, kerrot itsellesi, että rakastat ja arvostat itseäsi niin paljon, että haluat tehdä hyvin itseäsi kohtaan.

5 Puhu Kauniisti Itsellesi

Onko sinullakin se pieni (tai ehkä hyvin äänekäskin) ääni pääsi sisällä, joka on jatkuvasti arvostelemassa ja vähättelemässä sinua?

Tuo sisäinen kriitikko on todennäköisesti saanut sinut elämään tutulla ja turvallisella mukavuusalueella ja pysymään visusti poissa unelmien jahtaamisesta ja tähtiin kurkottelemisesta. Kuulostaako tutulta?

Tuo kriitikko tosiasiassa toistaa ja sanoittaa meidän oppimiamme rajoittavia uskomuksia. Suurin osa, ellei jopa kaikki meistä, on oppinut pienenä enemmän tai vähemmän uskomaan omaan riittämättömyyteensä.

Tosiasiahan on, että vauvoina tiesimme oman täydellisyytemme, mutta unohdimme sen ensimmäisten elinvuosiemme aikana, kun otimme mallia muilta, jotka olivat kukin samalla tavalla oppineet uskomaan omiin rajoittaviin uskomuksiinsa.

Tämän vuoksi tuo kriitikko huutelee sinulle arvostelevia asioita, koska se uskoo noihin omaksumiisi uskomuksiin ja yrittää ikäänkuin pitää sinut turvassa.

Opettele puhumaan itsellesi kauniimmin. Opeta tuota ääntä sisälläsi, etteivät nuo uskomukset ole totta.

Voit ajatella puhuvasi pienelle itsellesi. Puhu, kuten puhuisit pienelle itsellesi, joka kaipaa turvaa ja kannustusta. Kerro itsellesi kaikki ne asiat, jotka halusit kuulla jo pienenä ja ole itsellesi se vanhempi, jota kenties kaipasit lapsena. Näin alat tuntea uudenlaista turvallisuuden tunnetta ja rakkaus itseesi lisääntyy.

6 Poista Turhat Stressitekijät Elämästäsi

Voit osoittaa rakkautta itsellesi poistamalla kaikki turhat ja tarpeettomat stressitekijät elämästäsi. Näin näytät itsellesi, että kunnioitat itseäsi ja hyvinvointisi on sinulle tärkeää.

Tällaisia stressitekijöitä voi olla vaikkapa murehtimisen lopettaminen (tarkemmin sanottuna se, että opettelet lopettamaan sen), työpaikan vaihtaminen tyydyttävästä unelmiesi työhön (tai ainakin lähemmäs sitä), ystäväpiirin karsiminen niin, että vietät vähemmän aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät lisää energiaasi, vähennä liian kuormittavaa liikuntaa, karsi sellaiset ruoat ruokavaliostasi, jotka eivät tee sinulle hyvää ja monia monia muita.

Mitä asioita sinun voisi olla hyvä jättää pois tai vähemmälle elämässäsi?

Lue myös: Ole Tarkkana Kenen Kanssa Aikaasi Vietät

7 Tee Asioita, Joista Nautit

Nyt, kun olet poistanut turhia stressitekijöitä elämästäsi, sinulla on enemmän tilaa niille asioille, joista aidosti nautit. Näin viestit itsellesi, että olet tärkeä ja siksi haluat antaa aikaasi niille asioille, jotka tekevät sinulle hyvää.

Näitä asioita ovat etenkin kaikki sellaiset asiat, joita tehdessäsi olet flow-tilassa, eli et huomaa ajankulkua lainkaan ja voisit viettää tuntitolkulla näiden asioiden parissa. Minä esimerkiksi olen flow-tilassa tätä kirjoittaessani. En huomaa ajankulua enkä malttaisi millään lopettaa!

Listaa nyt ylös kaikki sellaiset asiat, joiden tekeminen tuo sinulle iloa ja lisää energiaasi ja jolloin tunnet olevasi luovassa tilassa.

Pyri viettämään mahdollisimman paljon aikaasi tehden näitä asioita. On hyvä myös kysyä itseltäsi, onko työsi sellainen, josta nautit ja jos ei, miten voisit alkaa yhdistää työtäsi JA niitä asioita, joiden tekemisestä aidosti nautit.

Mitä asioita kohtaan sinä olet intohimoinen?

8 Hyväksy Itsesi Sellaisena Kuin Olet

Voidaksesi todella rakastaa itseäsi, sinun tulee hyväksyä itsesi juuri sellaisena kuin olet. Se tarkoittaa myös sitä, että hyväksyt menneisyytesi ja sen, missä kohtaa olet matkallasi juuri nyt menossa. Tavallaan hyväksyntä on itsesi rakastamista puhtaimmillaan.

Ymmärrä, että sinussa ei ole mitään vikaa, sinä olet täydellinen jo nyt. Sinä olet rakkaus. Sinun tulee vain kuoria ne rajoittavat kerrokset pinnaltasi, jotka estävät sinua tuntemasta sen puhtaan rakkauden, joka jo olet.

Itsesi kritisoimisen sijasta, ala päivittäin kiinnittää huomiota kaikkeen sinussa, jota arvostat. Vaikka niiden asioiden löytäminen tuntuisi alkuun vaikealta, etsi vähintään yksi asia joka päivä, mitä itsessäsi arvostat. Tämä helpottuu päivä päivältä.

Niiden asioiden kohdalla, jotka sinun on vaikea hyväksyä, voit sanoa itsellesi, että olet halukas hyväksymään nuo asiat. Näin alat hiljalleen valmistaa itseäsi siihen, kun vihdoin pystyt olemaan tyytyväinen kaikeen itsessäsi.

9 Kirjoita Rakkauskirje Itsellesi

Yksi ihanimmista asioista, mitä voit tehdä lisätäksesi rakkautta itseesi ja osoittaaksesi rakkautta itesäsi kohtaan on kirjoittaa rakkauskirje itsellesi. Pysy mukana, vaikka tämä tuntuisi alkuun hölmöltä. Lupaan käsi sydämellä, että tämä harjoitus on IHANA!

Ota paperia ja kynä, mielellään jotain kaunista lempipaperiasi tai lempimuistikirjasi sekä sinulle mieleinen, kauniinvärinen kynä. Kirjoita sitten kirje itsellesi, kertoen kirjeessä vain kauniita asioita itsestäsi. Sellaisia asioita, mitä itsessäsi arvostat.

Jos kirjoittaminen tuntuu alkuun vaikealta, sulje silmäsi ja tuo mieleesi itsesi pienenä lapsena. Tunne mitä tunsit tuolloin ja muista, mitä ehkä kaipasit kuulla tuolloin. Mieti mitä kaunista tuossa pienessä lapsessa näet. Ehkä näet, miten ystävällinen hän on kaikille, miten iloinen hän on tai miten rohkea hän on.

Avaa sitten silmäsi ja koita kirjoittaa tuo pieni sinä mielessäsi. Muista kirjoittaa vain asioita, mitä haluaisit kuulla. Älä kirjoita mitään arvostelevaa tai vähättelevää. Ei mitään negatiivista!

10 Hyödynnä Affirmaatioita Päivittäin

Yksi tapa miten voit rakastaa itseäsi enemmän on voimalauseiden avulla. Affirmaatiot tai voimalauseet ovat tehokas tapa lisätä haluamaasi elämääsi. Niiden avulla pidät huomiosi siinä, mitä haluat elämääsi luoda sen sijaan, että kiinnittäisit huomiota siihen, mitä et halua.

Luo itsellesi mieleinen affirmaatio, joka tukee rakkautta itseäsi kohtaan. Muista, että voimalauseen tulee olla sellainen, että se nostaa sinussa kohottavia tunteita ja tässä tapauksessa saa sinut tuntemaan rakkautta ja arvostusta itseäsi kohtaan.

Affirmaatio itsesi rakastamiseen voisi olla esimerkiksi ”olen hyvä juuri tällaisena”.

Mikä on sinun voimalauseesi?

11 Ole Lapsenomainen

Meillä jokaisella on se pieni, ihana sisäinen lapsi sisällään. Ja hän kaipaa kannustuksen lisäksi leikkiä, iloa ja naurua elämäänsä. Tiedäthän, miten lapset ovat täysin läsnä tässä ja nyt, he eivät muistele menneitä eivätkä liioin murehdi tulevia. He nauttiat täysin rinnoin tästä hetkestä.

Jos sinulla tai jollakulla lähipiirissäsi on pieniä lapsia, tarkkaile, kuinka iloisia, avoimia ja leikkimielisiä he ovat. Mieti, miten voisit omaksua enemmän noita piirteitä. Heittäydy leikkiin heidän kanssaan ja hulluttele! Pidä hauskaa, hölmöile! Näin täytät elämäsi naurulla ja muistathan sanonnan ”nauru pidentää ikää”. Se todellakin pitää paikkansa.

Nimittäin tutkimustenkin mukaan nauraminen ja kohottavien tunteiden, kuten ilon ja innostuksen tunteminen lisäävät vastustuskykyäsi ja parantavat terveyttäsi. Aina kun lisäät iloa elämääsi, kerrot itsellesi, että olet kaiken sen ilon arvoinen.

Lapsenomaisuus myös auttaa sinua elämään tässä hetkessä ja nykyhetken tilassa voit myös päästä flow-tilaan, jossa olet onnellisimmillasi ja luovuutesi kukoistaa.

12 Aloita Päiväsi Sanomalla Itsellesi Jotain Kaunista ja Kannustavaa

Aamulla noustessasi ylös sängystä, ota heti jonkinlainen voima-asento ja sano itsellesi jotain mieltä nostattavaa. Esimerkiksi seiso ryhdikkäästi, nosta kädet ja katse ylös, ikään kuin tuulettaisit voittoa (onhan se valtava voitto saada herätä tänäkin aamuna), ja sano itsellesi jotain nostattavaa, jotain innostavaa!

Voit esimerkiksi valita jonkin tietyn voimalauseen, jonka sanot itsellesi joka aamu heti herätessäsi. Näin ohjelmoit mieltäsi niin, että pian huomaat tuon ajatuksen olevan AUTOMAATTISESTI ensimmäinen asia, mikä sinulla on mielessäsi heti herättyäsi.

Joten sen sijaan, että ajattelisit heti aamusta ”ääh, ei taas tätä samaa vanhaa. En jaksa nousta, onko pakko mennä töihin” voitkin ohjelmoida sen tilalle vaikkapa, ”jes! Mahtavaa, taas uusi päivä! Ihanaa olla elossa!” Tai ”mitähän mahtavaa tänään tapahtuu?”

Valitse sellainen voimalause, joka on

a. positiivinen

b. herättää sinussa positiivisia tunteita ja innostusta

c. johon voit ainakin jossain määrin uskoa

13 Ravitse Henkistä Puoltasi

Aiemmin kehotin sinua ottamaan aikaa itsellesi ja pysähtymään itsesi äärelle, jotta voit todella kuulla, mitä sinulle kuuluu. Voit lisätä siihen henkisen puolesi ravitsemisen tai tehdä sen erikseen.

Tällä tarkoitan sitä, että palaat sen korkeamman voiman äärelle, josta me kaikki tulemme, joka me kaikki olemme. Kutsuitpa sitä sitten millä nimellä tahansa (jumala, universumi, korkeampi voima, tietoisuus, universaali rakkaus ym.), se on se sama voima, joka on meissä kaikissa.

Meidän tulee vain jälleen muistaa tuo yhteys ja sen teemme parhaiten juuri hiljentymisen ja erilaisten meditaatioharjoitusten kautta.

Voit myös pohtia, millainen rooli henkisyydellä on elämässäsi tällä hetkellä ja miten voisit lisätä sitä. Mitkä asiat saavat sinut tuntemaan voimakkaammin yhteyttä tuohon korkeampaan voimaan?

Esimerkiksi kävelyt luonnossa voivat olla monille tehokas keino vahvistaa yhteyttä tietoisuuteen ja ykseyteen. Mitä enemmän pääset takaisin tuohon yhteyteen, sen lähemmäksi pääset puhdasta rakkautta, joka sinä jo olet.

14 Kunnioita Rajojasi

Yksi upea ja todella tärkeä keino osoittaa rakkautta itseäsi kohtaan on rajojen asettaminen. Yksinkertaisimmillaan tämä voi tarkoittaa sitä, että opettelet sanomaan EI silloin, kun haluat sanoa ei ja kun myöntyminen veisi sinua kauemmaksi omista intohimoistasi ja unelmistasi. Sekä tietysti se, että sanot KYLLÄ, silloin kun haluat vastata kyllä, ja uskot sen vievän sinua lähemmäksi unelmiasi, vaikka sen sanominen saattaisikin pelottaa.

Rajojen asettaminen kertoo sinulle, että sinä olet elämäsi tärkein henkilö ja sinun hyvinvointisi ja onnellisuutesi on sinulle tärkeä asia. Rajojen asettamista on myös se, että teet esimerkiksi ihmissuhteissa selväksi sekä itsellesi että toiselle osapuolelle, mikä on sinulle ok ja mikä ei.

Toki tämä pätee myös siihen, että asetat itsellesi rajoja, esimerkiksi että menet nukkumaan ajoissa, koska tiedät sen tekevän sinulle hyvää ja pidät myös kiinni noista asettamistasi rajoista. Se on itsesi rakastamista ja kunnioittamista.

Missä asiassa sinun olisi hyvä opetella asettamaan rajoja?

15 Harjoita Kiitollisuutta

Puhun kiitollisuuden harjoittamisesta jatkuvasti ja hyvästä syystä. Mitä enemmän harjoitat tietoisesti kiitollisuutta, sen helpommin alat automaattisesti nähdä hyvää elämässäsi. Ja kun keskityt jatkuvasti hyvään, vedät tällöin puoleesi lisää ja lisää kiitollisuuden aiheita. Siistiä, eikö?

Ota tavaksesi keskittyä kiitollisuuden aiheisiin ja mieluusti myös kirjoitella niitä ylös. Kokeile iltaisin listata ainakin kolme asiaa, joista olet kuluneessa päivässä kiitollinen. Muista myös TUNTEA kiitollisuuden tunteita, jotta saat kokea kiitollisuuden hyödyt täysillä!

Miten Sinä Rakastat Itseäsi?

Tapoja miten rakastat itseäsi on olemassa lukuisia. Tässä oli 15 toimivaa keinoa, miten rakastat itseäsi enemmän.

Mitkä ovat niitä keinoja, joiden avulla sinä rakastat itseäsi? Entäpä mitkä näistä vinkeistä aiot ottaa kokeiluun ensimmäisenä?

Paljon rakkautta sinulle ja muistathan jakaa nämä vinkit, jos uskot niiden olevan avuksi jollekulle! Laitat sillä tavalla rakkautta leviämään 

15 tapaa miten rakastat itseäsi enemmän

Haluatko Oppia Rakastamaan Itseäsi Enemmän ja Hiljentää Sisäisen Kriitikkosi?

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022